Terhesség

Nőgyógyászokat ítéltek el, mert elfogadták a hálapénzt

Tizenegy szülész-nőgyógyászt ítéltek el Budapesten, első fokon egyenként kétmillió forint körüli pénzbüntetésre, mert pénzt kértek a szülés levezetéséért.
2014. Március 07.

Tizenegy szülész-nőgyógyászt ítélt el a Fővárosi Törvényszék pénteken első fokon egyenként kétmillió forint körüli pénzbüntetésre, mert hálapénzt kértek szülés levezetéséért, ami vesztegetésnek minősül. Egy szülésznő felfüggesztett szabadságveszést kapott.

Az ügyben a Fővárosi Főügyészség a volt MÁV Kórház tizenegy nőgyógyász szakorvosa és két szülésznője ellen emelt vádat, mert 5000 illetve és 50 ezer forint közötti összeget kértek a kismamáktól 2007 áprilisa és 2008 júliusa között legalább húsz esetben a szülés levezetéséért, vagy az érzéstelenítésért.

A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket.

Egy év alatt milliárdokat fizetünk ki

Az egészségügyi rendszert igénybe vevő aktív korú, hálapénzt fizető magyar lakosok egy főre vetítve átlagosan havi 16 100 forintot, összesen pedig 21 milliárd forintot fizettek ki hálapénzként az elmúlt 12 hónapban – derült ki a GKI Gazdaságkutató tavaly év végi felméréséből.

A betegek a legtöbbet a kórházi orvosoknak fizetik, alkalmanként átlagosan 15 ezer forintot. Őket követik messze lemaradva a járóbeteg-ellátás szakorvosai (4900 forint/alkalom) és a háziorvosok (2400 forint/alkalom). A legkevesebb hálapénzt a háziorvosi és a szakrendelői asszisztensek kapják, alkalmanként átlagosan 800-800 forintot.

A válaszadók szerint a kiutat az jelentené, ha az orvosok számla ellenében nyújtanának többletszolgáltatást, amit a betegek biztosítója térítene, vagy egészségpénztári számlájukról fizetnének, ez kiváltaná a hálapénz intézményét.

Forrás: MTI- babaszoba.hu