Terhesség

Mindenről a hormonok tehetnek!

Azt biztosan tudjuk, hogy a lelki élet nem a születéssel kezdődik. De vajon mennyire érzékeli környezetét a magzat? Befolyásolja-e a jövőjét, hogy mit élt át az anyaméhben?
2009. Február 25.

Lépten-nyomon sírva fakadsz, de a hajad legalább csodaszép. Egy számmal nagyobb cipőt hordasz, és esténként nem kell álomba ringatni, megy az magától is. Mindezért és még sok más furcsaságért is tested vegykonyhája a felelős.

Hegyeket tudnék megmozgatni!

Ugye ismered ezt az érzést? Nincs számodra lehetetlen, tele vagy energiával, ötletekkel és tettvággyal. Tervezgeted mindennapjaitokat, átalakítod a lakást, a munkahelyeden is szárnyakat kapsz. Mindenben látsz valami jót is, és abba bele is tudsz kapaszkodni. Napjában többször is szinte euforikus állapotba kerülsz, annyira örülsz a babának, a párodnak, az egész világnak. Igazán varázslatos, használd ki ezt az állapotot, amíg csak lehet!

A terhes nő legszívesebben átölelné az egész világot

A tettes: az endorfinok, a szervezet saját termelésű ópiuma, amely majd a szülés elviselésében is segít, és amikor meglesz a baba, kiradírozza a megpróbáltatások emlékét.

A világ siralomvölgy

Minden olyan elkeserítően szörnyű! Csupa szenvedés és igazságtalanság a világ! Ha kisbabájával koldul valaki a huzatos aluljáróban, vagy meglátsz egy árva kismacskát, esetleg háborús övezetek lakóinak szenvedéseiről hallasz, egyszerűen sírva fakadsz, és szinte érzed, ahogy a szívfájdalom egészen hatalmába kerít. S mindez úgy történik, hogy az előző percben talán még az endorfinok befolyása alatt álltál, és épp kitörő boldogsággal gondoltál arra, mennyire rendben van körülötted minden. Akár a hullámvasút!

A tettes: valamennyi hormon együttvéve, bármilyen elnagyoltan is hangzik! Ahhoz, hogy a megtermékenyült pete növekedésnek indulhasson és biztonságos körülmények közt nőhessen fel odabent, sok mindennek változnia kell. Szinte valamennyi hormonális működés alapos változáson megy keresztül.

Horkolás az éjszakában

Olyan érzés, minta eldugult volna az orrod. A párod finoman közli veled, hogy nagyrészt hangos szuszogással és hortyogással töltöd az alvásidőt.

A tettes: az ösztrogén, melyből több mint harmincféle működik a szervezetedben nap mint nap. Számos feladatuk közül az egyik leglényegesebb a méh optimális vérellátásának biztosítása. Közben persze az orrnyálkahártya vérellátása is jelentősen javul, ami abban nyilvánul meg, hogy megduzzad, és szuszogósabbá teszi az orrlégzést.

Kapcsolódó cikkeink hormonok témában:

Forrás: Kismama magazin