Terhesség

Miért tart kilenc hónapig a terhesség?

A méhlepény szerkezete döntő jelentőségű a terhesség során, még annak hosszát is befolyásolja. Minél szerteágazóbb ugyanis a lepény, annál nagyobb felületen jut át a tápanyag a magzatba.
2010. December 08.

Hosszú időnek tűnik a 9 hónap

Ez a különböző fajokban gyorsítja a magzat növekedését, és rövidíti a terhesség hosszát.

Kísérletek során kiderült, hogy egyes emlősöknél nagyon nagy különbségek vannak a méhen belüli fejlődésben, akár kétszer olyan gyorsan is növekedhetnek egyes magzatok. A növekedés ilyen mértékű különbségei a méhlepény szerkezetével magyarázhatóak, ez határozza meg azt, hogyan kapcsolódik a magzat az édesanya szervezetéhez. Minél szorosabb, illetve közvetlenebb a kapcsolat, annál gyorsabb a méhen belüli fejlődés, és annál rövidebb a terhesség – derül ki az angliai Durham és Reading Egyetemeken végzett kutatásokból.

Az emberi lepény nem olyan összetett, mint például a kutyáké vagy a leopárdoké, ennek következtében az emberi terhesség viszonylag hosszú.

109 emlős fajt vizsgálva kiderült, hogy egyes fajoknak igen szerteágazó a lepénye, így a nagyobb felületen több tápanyag jut az anyából magzatába. “Kiderült, hogy nem kell közvetlen kapcsolat az anyai vérrel ahhoz, hogy nagyon gyors legyen a növekedés, elég az is, hogy az anyai vér nagy felületen tudja tápanyagait átjuttatni a magzatba” – magyarázza a cikk első szerzője, Dr. Isabella Capellini a Durham Egyetemről.

“Emberek esetében ujjszerű nyúlványok biztosítják a relatíve szegényes kapcsolatot az anyai szövetek és a magzat között, míg leopárdok esetében, például igen szerteágazó, nagy felületű kapcsolat biztosítja a magzatok tápanyagellátását” – tette hozzá a szakember.

Az eredményekről az American Naturalistban jelent meg közlemény.

Kapcsolódó cikkeink terhesség témában: