Terhesség

Mi az az NST?

Az NST vizsgálattal a magzat mozgását, méhen belüli állapotát és a méh reakcióit követhetjük nyomon. A vizsgálat fájdalommentes és veszélytelen.
2017. Február 01.

Mi az az NST?

Az NST a non-stress test szó rövidítése, és arra utal, hogy vizsgálat közben az anya és a magzat nyugalomban van. Az NST vizsgálat tulajdonképpen CTG (kardiotokográfia) eljárás: a magzat mozgását, méhen belüli állapotát, a méh reakcióit, magzat szívműködését és a méhösszehúzódások erősségét vizsgálják.

A terhesség végén általában a 36. terhességi héttől, hetente egyszer a betöltött 40. hétig rutinszerűen alkalmazzák. Terminus betöltése után általában kétnaponta végeznek NST vizsgálatot, egészen a szülés megindulásáig.

A vizsgálat során, amely kb. 20 percig tart, a kismama az oldalán fekszik, vagy egy széken ül. Két gumipántot rögzítenek a hasára, a gumipántokon egy-egy tappancs van, amelyek a méhösszehúzódásokat illetve a fájástevékenységeket, a baba aktivitását, és a szívritmusát vizsgálják.

A gép automatikusan jelzi a mért adatokat, amiket két görbén ábrázol. Jó eredményről akkor beszélhetünk, ha a baba aktív, mert ez azt jelzi, hogy az oxigénellátottsága megfelelő. A magzati szívműködésszám átlagértéke 120-160/perc.

A magzat szívműködése a magzatmozgások alatt gyorsul, ha azonban nem megfelelő a méhen belüli állapota, akkor nem fokozódik a szívműködés, sőt akár csökkenhet is.

Az NST vizsgálat leletén a méhtevékenység is látszik.

A NST vizsgálat eredménye háromféle lehet:

Reaktív: a görbe jó, a magzat aktív.

Suspect: Lehet, hogy a magzat alszik, inaktív. Ilyenkor 30-60 perc múlva ismétlés szükséges.

Nem reaktív: a görbe kóros jeleket mutat. További vizsgálat szükséges, mivel oxigénhiányos állapot fenyeget.

Kapcsolódó cikkeink: