Terhesség

Lábfájás a terhesség alatt

A terhesség alatti lábfájás nagyon gyakori panasz, de szerencsére ritkán jelez súlyos betegséget. Tippek arra, hogyan kezeld a fájó és duzzadt lábaidat.
2016. Szeptember 03.

Van megoldás a lábfájásra

Duzzadt, sajgó lábak – ismerős? Akkor valószínűleg kisbabát vársz, igaz? Ezek ugyanis a leggyakoribb tünetei a terhességnek. Ezidő alatt ugyanis a szervezet több folyadékot termel, többet járunk a fürdőszobába, a lábunk és a bokánk pedig be is duzzad. Ráadásul a bennünk növekvő baba és a méhünk is nyomást gyakorol az ereinkre, ami így nincs jó hatással a vérkeringésünkre, és összességében ez is lábduzzadáshoz vezethet.

A duzzanat miatt a lábunkat nehéznek érezzük, és sajgó fájdalmaink is lehetnek. Van viszont egy jó hírünk: tehetünk azért, hogy jobb legyen!

Íme néhány bevált és könnyen megvalósítható ötlet:

  • Aludjunk az oldalunkon, hogy a nyomás hatására a vénák visszaszállítsák a vért a szívünkbe.
  • Végezzünk lábemelgetést, amilyen gyakran csak tudunk. Ha ez csak néhány percig tart, már azzal is előrébb vagyunk. Emeljük a lábunkat a szívünk fölé, ha tudjuk. Vannak a neten különböző egyszerű, könnyű lábátmozgatós videók, ha 3-5 percnyit ezekből megcsinálunk, azzal sokat segítünk magunkon.
  • Nyújtsuk a vádlinkat és mozgassuk a lábujjainkat, hogy megelőzzük a sajgó fájdalmat.
  • A hűvös, hideg hőmérséklet is jót fog tenni, a duzzanat ugyanis csak még rosszabb lesz, ha meleg van. Próbáljunk ki például hűs borogatást, langyos zuhanyt!
  • Ha nagyon megduzzadt a lábunk, nincs mit tenni, keressük fel orvosunkat: lehet, hogy kompressziós harisnyára lesz szükségünk.

Ritka esetben a duzzanat és a fájdalom a lábban súlyos állapotot is jelezhet. Hogyha csak az egyik lábunkon tapasztaljuk a tüneteket, vagy nagyon hirtelen jön a duzzanat, azonnal forduljunk orvoshoz!

(Cikk forrása: thebump.com)

Ez is érdekelhet: