Terhesség

Kezdődik az influenzaszezon, ideje oltatni

Nyakunkon az influenzaszezon, így érdemes már most oltatni ellene, hisz legalább 2 két hét kell a védettség kialakulásához.
2017. Október 24.

Hamarosan kezdődik az influenzaszezon – mondta Bense Tamás háziorvos szombat délelőtt az M1 aktuális csatornán.

Közölte, általában novemberben, vagy decemberben érkeznek az első influenzás betegek, és egészen februárig, vagy márciusig okoz problémákat ez a betegség. Hozzátette: éppen most a legcélszerűbb beoltatnia magát mindenkinek; az oltóanyag a körzeti orvosoknál áll rendelkezésre.

Elmondta azt is, valószínűleg az utóbbi évek enyhébb járványai miatt csökkent az oltási kedv Magyarországon, pedig nem lehet előre jelezni, hogy melyik évben milyen mutáción esik át a kórokozó, így azt sem, hogy milyen súlyosan érinti a népességet.

Megkezdte működését az influenzafigyelő szolgálat

Október első hetében megkezdte működését az influenzafigyelő szolgálat, a 2017/2018. évi influenzaszezonban 1 351 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxishoz tartozó lakos megbetegedési adatai alapján figyelik az influenzaszerű megbetegedések előfordulását területenként és korcsoportonként.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kórházhigiénés és járványügyi felügyeleti főosztályának tájékoztatása szerint a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok rendszeresen küldenek légúti mintát virológiai vizsgálatra az influenzás panaszokkal hozzájuk forduló betegektől, így a beérkezett minták eredménye alapján hétről hétre nyomon követhető az influenza vírusok megjelenése és terjedése.

A kismamáknak ingyenes az oltás

Megéri a kismamáknak beoltatniuk magukat influenza ellen, hisz a terhesség alatt jelentkező magas láz egészségi problémát okozhat a magzatnál. A vakcina a babát is óvja, születés után kisebb eséllyel kapja el a fertőzést.

Kapcsolódó anyagok:

  • Az influenza tünetei
  • Melyik gyerek van nagyobb veszélyben?
  • Az influenza kezelése gyermekkorban
  • Az influenza gyógyulási ideje
  • Influenzás a gyerek vagy csak megfázott?
  • Forrás: MTI