Terhesség

Ilyen megszülni egy óriásbabát

6 kilós babának adott életet a 29 éves floridai anyuka.
2017. Július 12.

Ilyen megszülni egy óriásbabát

Chrissy Corbitt kisebb megdöbbenést okozott a kórházi személyzet körében, ugyanis egy 6 kilós kislánynak adott életet. “Mikor az orvos megmutatta, teljesen ledöbbentem. Óriási volt” – mondta az InsideEdition.com nevű online magazinnak. “Alig hittem el… olyan volt, mintha egy totyogót hoztam volna világra.”

Chrissy-nek három másik gyereke is van, akik mind 4 kiló körüli súllyal születtek, ezért sejtette, hogy a negyedik baba sem lesz kicsi. De azt álmában sem gondolta, hogy a csodájára járnak majd a kórházban, olyan nagy csecsemő lesz. Chrissy császárral szült egy héttel a kiírt időpontja előtt, és mikor kivették a babát, az orvos és a szülésznő is tapsoltak meglepettségükben. Az orvosa később azt is elárulta, hogy Carleigh volt a legnagyobb baba, akit valaha világra segített a praxisa alatt.

A kislány jó egészségnek örvend, csak éppen egyik ruhácskába sem fér bele, amit az édesanyja vett neki – 3 hetesen Carleigh 9 hónapos babákra való ruhákat hord.

Kicsi az esély az óriásbébire

Mielőtt azon kezdenél pánikolni, hogy egyszer neked is hatkilós gyermeked születik, megnyugtatunk: erre rendkívül kicsi az esély. “Amerikában a gyermekek 1,1%-a születik 4,5 kiló feletti súllyal, Chrissy pedig ennél jóval többet nyomott a születésekor” – mondja Dr. Lauren Streicher, amerikai szülész-nőgyógyász professzor.Magyarországon is inkább a koraszülés és az alacsony súllyal (2500 g alatt) született babák száma nagyobb: az évente megszülető 94-99 ezer kisbaba 8-9 százaléka (100 csecsemőből 8) idő előtt látja meg a napvilágot. Ugyanígy az óriásbébik anyukái általában valamilyen egészségügyi problémával is rendelkeznek, többnyire terhességi cukorbetegséggel, mellyel a hatkilós Carleigh anyukája is megküzdött.”Az extrém nagy súlyú babák esetében császármetszést szoktunk javasolni, ugyanis az újszülött méretei miatt elakadhat a szülőcsatornában” – mondja dr. Christine Greves, amerikai szülész-nőgyógyász. “Három dolognak kell stimmelnie ahhoz, hogy a természetes szülés sikeres legyen: a méhnek elég erősnek kell lennie, hogy az anya ki tudja nyomni a babát, a medencének kellően szélesnek kell lennie, a babának pedig a megfelelő méretekkel kell rendelkeznie és a megfelelő pozícióban kell elhelyezkednie.””A nagyon nagy súlyú és méretű csecsemők esetén a váll elakadása is problémát jelenthet szülés közben” – mondja dr. Jessica Shepherd. “Ilyenkor ugyan a baba feje kifér, de a vállai elakadnak, ez pedig később az ún. Erb-Duchenne paralízis (a felkart vagy a vállakat irányító ideg megsérülése miatt a kar bénulása, gyengesége) kialakulásához vezethet. Nem beszélve arról, hogy az anyánál nagy az esélye a gátrepedésnek, a nagy vérvesztésnek, majd szülés után a méh korai megsüllyedésének, valamint az inkontinencia és a szexuális élet körüli problémák kialakulásának is.Szerencsére azonban az orvosok ultrahangvizsgálat segítségével már terhesség alatt ki tudják szűrni a potenciálisan nagyméretű babákat, ezért fontos a megfelelő terhesgondozáson részt venni.Egyébként visszatérve a hatkilós Carleigh esetére, anyukája a sokkoló élmény után úgy döntött, nem vállal több babát.Kapcsolódó cikkeink: