Terhesség

Ihatok gyógyteát, ha babát várok?

Mit lehet inni és mit nem, ha kismama vagy?
2016. Augusztus 02.

Sok nő gondosan elkerüli a terhessége alatt a koffeint, a nikotint vagy az alkoholt, de ha gyógyteáról van szó, akkor már nem annyira tudatosak. Annak ellenére, hogy sok gyógyteának van olyan erős hatása, mint egy vényköteles gyógyszernek, sőt, akár mellékhatása is lehet.

A legtöbb gyógytea azért szerencsére kis mennyiségben nem ártalmas, de van olyan, amely igen. Mivel azért van, aminek a hatása kiszámíthatatlan, a biztonság kedvéért egyeztessünk arról az orvosunkkal, hogy mit fogyaszthatunk és mit nem.

Milyen tea nem biztonságos?

Az olyan gyógynövényekből készült teákat, mint a borsmenta vagy kakukkfű, kis mennyiségben bátran fogyaszthatjuk a terhességünk vagy a szoptatási időszak alatt. De a túlzott mennyiségű fogyasztás egészségügyi problémát is okozhat!

Milyen tea nem biztonságos?

Az alábbi teákat érdemes kerülnünk, ha kismamák vagyunk, illetve szoptatunk:

  • lucerna
  • fekete nadálytő
  • hibiszkusz
  • citromfű
  • édesgyökér
  • fekete üröm
  • csalán
  • csombormenta
  • zsálya
  • rozmaring

A fenti lista nem teljes, ezért nem lehet elégszer leírni, hogy mielőtt gyógytea ivására adnánk a fejünket, mindig kérjük ki az orvosunk véleményét! Illetve például a rozmaring esetében nem kell félnünk attól, hogyha fűszerként használjuk, élelmiszerek esetében ugyanis jóval kisebb koncentrációban fordul elő, mint teában.

Mi a helyzet a kismamáknak szánt teákkal?

Ugyanez a fenti figyelmeztetés vonatkozik a kifejezetten kismamáknak szánt teakeverékekre, kérjük ki róluk orvosunk véleményét! Habár a készítők szerint ezek a keverékek az egészséges terhességet támogatják, sok olyan van köztük, amelyek mögött nincsenek klinikai vizsgálatok, amelyek alátámasztanák ezeket az állításokat.

Vannak olyan teakeverékek, amelyekben például lucernát vagy édesköményt találni, és ezeket nem biztonságos fogyasztani a terhesség alatt.

A gyömbért pedig rendszerint arra használják, hogy megkönnyítsék a reggeli rosszulléteket, és több tanulmány is kimutatta, hogy ez működik is. Ugyanakkor a gyömbérnek is van mellékhatása, ugyanis negatív hatással lehet a magzat nemi hormonjaira, de hüvelyi vérzést is okozhat. Így még a gyömbértea fogyasztása előtt is érdemes megvitatni az előnyöket és a kockázatokat az orvosunkkal.

Hogyan válasszunk biztonságos gyógyteát?

Mindig ellenőrizzük a címkén a hozzávalókat és ne vegyünk olyat, aminek van olyan összetevője, amit nem ismerünk. De készíthetünk magunk is teát otthon: méz, gyümölcslé, citromhéj, fahéj, szegfűszeg kell hozzá, ezeket forrásban lévő vízben vagy koffeinmentes fekete teában vagy zöld teában oldjuk fel, és el is készült a házi gyógyteánk.

(via)

Kapcsolódó cikkeink gyógyteák a terhesség alatt témában: