Terhesség

Hogyan hat az alkohol a nők termékenységére?

Noha az alkoholfogyasztást mindenképpen érdemes visszafogni, amikor gyerekvállalásra készül az ember, azt pontosan nem tudjuk, hogy milyen hatással van a szesz a termékenységre.
2016. Szeptember 13.

A fejlett országokban a párok 24 százalékának 12 hónapra van szüksége ahhoz, hogy megfoganjon a baba. Sokan arra következtetnek, hogy a jelenségre az alkoholfogyasztás is hatással van, ami a modern világ egyik hétköznapi programjának számít. A 18 és 44 év közötti amerikai nők mintegy 18,2 százaléka rendszeresen – havi legalább három alkalommal – felönt a garatra, ami egy ülésre több mint négy ital elfogyasztását jelenti.

Ha a terhesség során a nő napi egy italnál többet fogyaszt, a baba nagy eséllyel alacsony súllyal jön a világra, és az magzati alkoholszindróma is megjelenhet, ahogyan a koraszülés is gyakorivá válik, tehát várandósság alatt az alkohol teljes mellőzése javasolt. Azt azonban nem tudjuk, hogy miként hat a szesz a férfi és a női reprodukciós képességre, azaz a teherbe esés valószínűségére.

Bár általános tanács, hogy a babát tervező párok közösen tegyék le a poharat, csak sejtései vannak a tudósoknak arról, hogy minél többet iszik egy pár, annál hosszabb ideig tart, amíg a csíkok megjelennek a terhességi teszten.

Több ellentmondásos kutatás is létezik a témában: van, amelyik szerint már a visszafogott szeszfogyasztás is csökkenti a termékenységet, míg más kutatások szerint egyáltalán nincs összefüggés az alkoholfogyasztás és a termékenység között. Sőt, olyan kutatás is létezik, amely szerint kimondottan jót tesz az alkoholfogyasztás a reprodukciós képességnek.

Egy friss dán kutatás nagy mintán vizsgálat a jelenséget. 6120 huszonegy és negyvenöt év közötti nőt vizsgáltak, akik mind “babaprojekten dolgoztak” párjukkal. 4210 nő esett teherbe (69 százalék) a felmérés időtartama alatt. Az eredményekből úgy tűnik, hogy azok a nők, akik heti 14 italnál több alkoholt fogyasztanak, 18 százalékkal csökkentik termékenység esélyeiket azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt.

Ha egy nő ennél kevesebb alkoholt fogyasztott egy héten, az nem mutatott összefüggést a teherbeesési valószínűséggel. Ezen felül az alkohol fajtája sem számít: sör vagy bor, egyre megy. A szakemberek szerint nem kell tehát absztinenciát fogadni a teherbeesés előtt, de a túlzott alkoholfogyasztás kerülendő a gyermekáldás érdekében.

Forrás: Medipress