Terhesség

Három alapvető oka van a koraszülésnek

A Cincinnati Gyermekkórház Orvosi Központjának kutatása szerint a koraszülések - azaz a 37. terhességi hét előtti világrajövetelek - 25 százaléka három alapvető okra vezethető vissza.
2016. Augusztus 23.

Ezek az okok a következők: a terhességek között túl rövid idő telik el, az anya nem megfelelő súlya a terhességet megelőzően, illetve az anya terhesség alatti nem megfelelő súlygyarapodása.

A kutatást vezető Emily DeFranco munkatársaival közel 400 000 élve szülés adatait nézte át, melyekre Ohióban került sor 2006 és 2011 között, a vizsgált szülések között nem volt ikerszülés. Az adatok alapján kiderült, hogy a nők több mint 90 százalékánál megtalálható volt valamilyen potenciális rizikófaktora a koraszülésnek, az alanyok kevesebb, mint a fele kezdte normál testsúllyal a terhességét, és csupán 32 százalék hízott a terhessége során az ajánlott mértékben. A fent felsorolt három ok mellett egyébként még a terhesség alatti túlzott hízás is megnövelheti a koraszülés előfordulásának esélyét.

A szakemberek szerint nagyon fontos lenne odafigyelni arra, hogy a terhesség során az anya megfelelően táplálkozzon, mert ezzel jelentősen csökkenthető lenne mind a koraszülések, mind a csecsemőhalálozások száma. Az Egyesült Államokban a koraszülések aránya 12 százalék, ami magasabb, mint a világon átlagosan jellemző 11,1 százalék.

Forrás: Medipress