Terhesség

Hamarosan előrejelezhető lesz a koraszülés?

Lehet, hogy az orvosok hamarosan előre fogják tudni jelezni, hogy kinél várható koraszülés, miután kutatók felfedezték, hogy a nők immunrendszerében a terhesség alatt egy külön "óra" működik.
2017. Szeptember 12.

Hamarosan előrejelezhető lesz a koraszülés?

Amint azt a Stanford Egyetem Orvosi Iskolájának szakemberei megjegyezték, a terhesség alatt az immunrendszerben bekövetkező változások pontosan időzítettek, így jól megállapítható, ha a szervezet nem úgy adaptálódik, ahogy kéne. Az Egyesült Államokban az újszülöttek közel tíz százaléka érkezik koraszülöttként a világra, vagyis a kiírt időponthoz képest három vagy még több héttel korábban, ám az orvosok eddig nem tudták pontosan megállapítani ennek okát.

A legújabb ezzel kapcsolatos kutatást vezető dr. Brice Gaudilliere elmondta, hogy a normális terhesség során az immunrendszer egy precíz, előre pontosan meghatározható mintát követ, ám van akié ehhez képest lassabban, vagy gyorsabban működik. Vagyis lényegében az immunrendszerünknek van egy külön belső órája, amely akár “késhet” vagy “siethet” is.

Korábbi vizsgálatok arra már rámutattak, hogy egy gyulladásos immunreakció segíthet előre jelezni a koraszülést, ezért ha ezt sikerülne pontosan meghatározni, akkor egy egyszerű vértesztből kiderülne, ki van veszélyben. A vizsgálat során ezért 18 olyan nőtől vettek vérmintát, akik végig hordták gyermeküket a terhesség során. A vérvételre négy alkalommal került sor: egyszer-egyszer a három trimeszter során, illetve egyszer hat héttel a szülés után. A vérmintákban minden egyes immunsejtnek akár 50 tulajdonságát is képesek voltak meghatározni, majd alaposan kielemezni, így egy teljesen részletes leírást tudtak arról adni, milyen változások következnek be az immunrendszerben a terhesség alatt.

Ezek után a következő lépés az lesz, hogy a tudósok ugyanilyen részletességgel kielemzik olyan anyák vérmintáját is, akik koraszülöttként hozták világra gyermeküket, és ezáltal remélhetőleg előrejelezhetővé válik, ha valakinél a terhessége során ilyen veszély áll fenn, és így az orvosok időben meg tudják tenni a szükséges intézkedéseket. A vizsgálat további részleteiről a Science Immunology című lapban olvashatnak az érdeklődők.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress