Terhesség

Ha fáj odalent…

Aranyeres panaszok sajnos gyakran jelentkeznek a terhesség alatt. A kismamák gyakran részesülnek vaspótlásban is, ez pedig sok esetben csak tovább rontja a helyzetet.
2012. Október 07.

Aranyeres panaszok sajnos gyakran jelentkeznek a terhesség alatt. A kismamák gyakran részesülnek vaspótlásban is, ez pedig sok esetben csak tovább rontja a helyzetet.

Kialakulásához hozzájárul a megnövekedett hasűri nyomás, illetve a lelassult emésztésből következő renyhe bélműködés, amely székrekedéshez vezet. Ráadásul sokszor szülés után sem javul azonnal a helyzet, mivel a baba pont az érzékeny területet nyomja leginkább a születésekor.

A legfontosabb, hogy megpróbáljuk megelőzni az aranyeres panaszok kialakulását. Ennek érdekében elengedhetetlen a bő folyadékbevitel, célszerű rostban dús ételeket választani, fontos továbbá a bélflóra karbantartása probiotikumok szedésével, illetve a rendszeres mozgás.

De mit tehetünk, ha már jelentkeznek a kellemetlen tünetek?

A vérző, viszkető aranyeret célszerű olyan készítményekkel kezelni, melyeket a kezelőorvos ajánl. A vény nélkül, gyógyszertárban kapható készítmények között találhatunk olyat, amely a terhesség, valamint szoptatás alatt is alkalmazható. A székrekedés ellen érdemes teljesen felhagyni a fehér lisztből készült pékáruk fogyasztásával. A mesterséges hashajtókat kerülni kell – jó szolgálatot tehet ugyanakkor a szilvalekvár és a rostban gazdag zöldségek.

Az igazán komoly esetek sajnos orvosi beavatkozást igényelnek. Súlyos alvadás esetén megnyithatják a vénákat, és mesterségesen eltávolíthatják a véralvadékot. Előrehaladottabb állapotban és gyakori vérzésnél általában gumigyűrűvel szorítják le az aranyeret, így az pár nap alatt elhal, és magától távozik. Szerencsére manapság ezek a kezelések olyan hatékonyak, hogy a fájdalom szinte azonnal megszűnik, a véralvadék pedig 4-6 hét alatt távozik.

Kapcsolódó cikkeink:

Zavarbaejtő problémák a terhesség során

Terhességi aranyér – típusok és gyógymódok

Zűrök az alvégen

Mozgással a terhességi aranyér ellen? Igen!