Terhesség

Ha az első gyermek koraszülött, a második is az lesz?

Egy vizsgálat szerint azoknál a nőknél, akiknek akár csak néhány héttel idő előtt születik első gyermekük, háromszorosára nő az esélye annak, hogy a következő gyermekük is korábban fog érkezni a vártnál.
2016. Július 19.

Amint arról az Obstetrics & Gynecology című lapban közzétett kutatást vezető Laura Jeliffe-Pawlowski, a Kalifornia Egyetem szakembere beszámolt, a vizsgálati eredmény őket is meglepte. A kutatók több mint 160 000 nőt kísértek figyelemmel, akik 2005 és 2011 között szültek Kaliforniában. Koraszülöttnek a 37. hét előtt világra jött gyerekeket nevezték, míg idő előtt születettnek a 37-38. héten napvilágot látottakat.

A vizsgálat során a szakemberek azt találták, hogy függetlenül minden egyéb tényezőtől, azok a nők, akiknek az elsőszülöttje a kiírt időpontnál előbb érkezett, kétszer-háromszor nagyobb eséllyel hozták világra korábban a második gyermeküket is. Éppen ezért a kutatók úgy vélik, akinél már fordult elő idő előtti szülés, arra a terhesgondozás során a szokásosnál nagyobb figyelmet kell fordítani, hogy az esetleges problémák elkerülhetőek legyenek, hiszen a koraszülés a vezető újszülöttkori halálok, emellett számos életen át tartó neurológiai rendellenesség okozója.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Koraszülés
  • Koraszülöttek: babák, akik idő előtt érkeznek
  • Minden 10. baba koraszülöttként jön a világra
  • Forrás: Medipress