Terhesség

Fejfájás terhesség alatt

Sokan szenvednek fejfájástól a terhesség alatt. A terhességi fejfájások nagy része migrénes eredetű és általában az első trimeszterre jellemző.
2017. Július 05.

Fejfájás terhesség alatt

A várandóság alatti fejfájások 90 százaléka tenziós vagy más néven migrénes fejfájás. Leginkább az első trimeszter jellemzője, a terhesség későbbi szakaszában javul vagy teljesen megszűnik.

A terhesség alatti fejfájás a hormonszint ingadozásával magyarázható. Ez az ingadozás a második trimeszterre csökken, így jó eséllyel a fejfájás is elmúlik. A harmadik trimeszterben más okozhatja a problémát: a súlynövekedés következtében kialakuló rossz testtartás izomgörcsöket okozhat, ami növeli a fejfájás kockázatát.

Más oka is lehet a fejfájásnak: gyógyszerek vagy az étrend is lehet kiváltó ok. Ilyen esetben célszerű gyakrabban, kevesebb mennyiséget enni, sok vizet inni. Ha dehidratációs probléma áll a háttérben, akkor a vizelet sötétebb színű. Ebben az esetben mindenképp fogyasszunk több folyadékot.

Fontos a pihenés is: helyes testtartással elkerülhető az izomfeszülés.

Ha a fejfájást láz is kíséri, akkor mindenképp keressük fel orvosunkat. Ugyanígy forduljunk orvoshoz, ha a vérnyomás emelkedik, szédülés, viszketés is tapasztalható.

A migrénes fejfájást megpróbálhatjuk enyhíteni borogatással, ha pedig gyógyszer mellett döntenénk, akkor feltétlenül beszéljünk előtte orvosunkkal, hiszen terhesség során nem minden gyógyszer engedélyezett.

Kapcsolódó cikkeink: