Terhesség

Ezt csinálja a dohányzás a magzattal

Döbbenetes képek arról, hogy az anya dohányzása milyen hatással van a magzatra.
2016. Június 16.

Több vizsgálat is kimutatta már, hogy az anya dohányzása rendkívül rossz, károsító hatással van a magzatra. Most ultrahangos képeken is látszódik a különbség. Az egyik érdekes és döbbenetes a felvételeken az az, hogy a dohányzó anyukák babái sokkal többször érintik meg a szájukat és az arcukat, mint azok a magzatok, akiknek nem cigarettázik az édesanyjuk. Ráadásul az előbbi csoportba tartozó képeken az alulfejlettség is jól kivehető – írja a Daily Mail.

Szakértők ugyanis azt mondják, hogy a dohányzó édesanya a magzat központi idegrendszerét károsítja úgy cselekedetével, hogy az sokkal lassabban fejlődik. Orvosok is már régóta azon a véleményen vannak, hogy a nőknek minél hamarabb le kell tenniük a cigarettát, a terhesség alatti dohányzás ugyanis növeli a koraszülés, illetve a légzési problémák kockázatát is.

Ezt csinálja a dohányzás a magzattal

Most úgy vélik a kutatók, hogyha minél több nőhöz eljutnak ezek a megdöbbentő felvételek, akkor azok arra fogják ösztönözni a nőket, hogy ne gyújtsanak rá a terhességük alatt.

A mostani vizsgálatokat a Durham Egyetem kutatója, Dr. Nadja Reissland végezte. A kísérletben 20 anya vett részt, közülük négyen dohányoztak.