Terhesség

És még mitől félünk a terhesség alatt?

A terhesség rengeteg változással jár egy nő életében, és bizony ezek egy része kifejezetten ijesztő lehet. Mi mindentől tartanak a kismamák? Van egyáltalán alapja a félelmeknek?
2016. Június 03.

Nemrég írtunk arról, mennyi minden miatt tudnak aggódni a kismamák. Folytatjuk az összeállítást!

És még mitől félünk a terhesség alatt?

Sosem fogok lefogyni

Van, aki tényleg attól tart a legjobban, hogy a terhesség alatt felszedett kilók (plusz a baba súlya) már sosem megy le róla.

Ez persze függ a génektől, vannak szerencsés alkatok, de nem valószínű, hogy szülés után egy deka sem megy le rólunk. Azt sem állíthatjuk, hogy az összes feleslegtől megszabadulunk, mindenesetre nem érdemes emiatt szorongani. Hogyha pedig szülés után még mindig elégedetlenek leszünk az alakunkkal, bátran tegyünk ellene, például tornázzunk!

Nyilvános helyen folyik el a magzatvíz

Volt, hogy neked is az eszedbe jutott, hogy mi történik, ha a kedvenc éttermedben, vagy éppen a boltban folyik el a magzatvized?

Sajnos ez nem olyan, amit befolyásolni tudnál, így elméletileg, ha itt az idő, bármelyik pillanatban megtörténhet, nem tudod visszatartani. Ugyanakkor ne úgy képzeld el, mintha tízliternyi folyadék törne elő belőled, mert koránt sem ennyire drasztikus a dolog, sok nő úgy emlékezik rá vissza, hogy csak pár cseppről volt szó.

Koraszülés

Nagyon sok kismama fejében megfordul a gondolat: mi lesz, ha idő előtt érkezik meg a baba?

Az egyik legjelentősebb kockázati tényező az anya kórelőzményében szereplő korábbi koraszülés vagy dokumentált fenyegető koraszülés. A koraszülés ismétlődési kockázata a szakirodalmi adatok szerint 25-50%! A korábbi vetélések, akár művi, akár spontán abortusz történt, szintén növelik a koraszülés kockázatát. További részleteket itt lehet olvasni róla.

Képes leszek gondoskodni az újszülöttről?

“Mi van, hogyha valamit elrontok?” Ugyanúgy, mint a terhességed, ezt is túl lehet élni. Még ha nem is gyakorltad korábban hetekig, hogyan lehet például pelenkát cserélni, néhány elrontott kísérlet utána bele fogsz jönni ebbe is! Az ösztöneid pedig súgnak majd, hogy mit kell tenned!

(via)

Ez is érdekelhet: