Terhesség

Bevegyem?

Bevegyem azt a sok fenyegető figyelmeztetést, amit a gyógyszerek tájékoztatóján olvasok? Hiszen akkor terhesen szinte semmilyen orvosságot nem szedhetnék. Vagy bevegyem a gyógyszert a leírás ellenére? Félek, így nem leszünk biztonságban...
2010. Július 19.

Bevegyem?

Aggodalomra semmi ok, nem kell betegségeknek kiszolgáltatva töltened a kilenc hónapot, hiszen kevés olyan gyógyszer van, amely bizonyítottan veleszületett fejlődési rendellenességet okozhat a korai magzati fejlődés során, vagyis teratogén! De azért semmiképp ne kapkodj be bármit, ami eszedbe jut! A felesleges és indokolatlan gyógyszerszedéstől egyébként is tartózkodni kell, függetlenül attól, hogy terhes vagy-e, ezért kérdezd meg előbb orvosodat, aki a kockázat mérlegelése alapján tesz majd javaslatot.

Ne feledd: a betegségeket akkor is kezelni kell, ha babát vársz! Ha rendszeresen gyógyszert kell szedned, önhatalmúlag ne hagyd abba, ahogy megjelenik a két csík a terhesteszten. A kezelés abbahagyása komoly egészségkárosodáshoz vezethet, ráadásul ez a magzatnak is árthat. Lássuk akkor a részleteket!

Láz és fájdalom

A csillapítatlan magas láz biztosan jelentősen növeli a magzati fejlődési rendellenességek kockázatát! Várandósoknak leginkább paracetamol-tartalmú lázcsillapítókat javasolnak. Ez biztos, hogy nem magzatkárosító, természetesen túladagolni nem szabad! Az ibuprofen-tartalmú lázcsillapítókat kerüld terhesen, mert bár ritkán, de okozhatnak bajt. Gyógyszer mellett alkalmazz fizikai lázcsillapítást: a hűtőfürdő vagy a törzsborogatás hatásos és veszélytelen.

Izom- vagy ízületi fájdalomra orvosod valószínűleg helyileg ható kenőcsöket javasol, ezeknek szinte biztosan nincs kockázatuk. A legjobb fájdalomcsillapító gyógyszer ebben az esetben is a paracetamol. Fogászaton vagy kisebb műtéteknél a helyi érzéstelenítő injekció nem jelent veszélyt sem a magzatra, sem a kismamára nézve, hacsak nem allergiásak a hatóanyagra. A fájdalomcsillapítótól való félelem miatt semmiképp ne halaszd el a fogorvosi kezelést, hiszen a dolog biztosan nem fordul jobbra. Ha begyullad a fogad, a fájdalomcsillapító mellett további gyógyszerekre is szükséged lesz.

Fertőző betegségek

Most hatóanyagneveket fogunk sorolni, de nem azért, hogy magad szerezd be gyógyszereidet, hanem hogy megnyugodj, ha ilyet ír fel az orvos. A baktérium-, vírus- és gombaellenes szerek nagy része ugyanis vényköteles, de a vény nélkül kaphatókról is konzultálj szakemberrel! A várandósság ideje alatt az antibiotikumok közül a penicillin és annak minden félszintetikus – ilyenek a béta-laktám antibiotikumok, a kefalosporinok, valamint a makrolid antibiotikumok – nyugodtan szedhetők, biztosan nem okoznak bajt.

Minden más antibiotikummal vigyázni kell, az orvos egyedi elbírálás alapján írja fel, vagyis alaposan átgondolja, melyik veszélyesebb: a betegség vagy a gyógyszer. Az indokolatlan antibiotikum-kezelést kellemetlen mellékhatásai miatt kerülni kell, ezek közül talán a legfontosabb a gombás fertőzés kialakulásának veszélye.

Ezzel az a gond, hogy terhesen különösen érzékenyek vagyunk a gombákra, és sajnos nagyon kevés olyan gombaellenes szer létezik, amelyet ilyenkor használhatunk. A vírusellenes, más néven antivirális szerek egy része szedhető terhesség alatt, de van, amelyik nem. Sokkal előnyösebb még a fogamzás előtt oltással védekezni, ha van rá mód.

Védőoltások

Elölt kórokozót tartalmazó védőoltást valószínűleg kaphatsz, de hogy biztos légy a dolgodban, kérd a megyei védőoltási tanácsadó központ véleményét! (Budapesten a Szent László Kórházban a 455-8100/8103 telefonszámon.) A H1N1 influenza veszélyéről már sokat írtunk lapunkban, mindenképpen javasoljuk a védőoltást, hiszen a kismamáknál tízszeres a veszélyes szövődmények kockázata. A szezonális influenza ellen is érdemes beoltatnod magad.

Az influenzával járó magas láz a magzatot is károsíthatja. Az is az oltás mellett szól, hogy az anya oltása az újszülöttet is védi, mivel az ellenanyag átjut a magzatba is. Ha távoli tájakra utazol, az egzotikus betegségek elleni oltásokról is az oltási tanácsadó központ ad információt. Ám az oltástól függetlenül azt is érdemes megfontolni, hogy távoli földrészeken nagy lehet a fertőzésveszély, esetenként sokkal rosszabb az elérhető orvosi ellátás színvonala is. Ha nem voltál bárányhimlős vagy rubeolás, még fogamzás előtt jobb védőoltással megelőzni a bajt, terhesség alatt ugyanis ez már nem lehetséges.

Krónikus betegségek

Már említettük, hogy nem szabad egyik napról a másikra elhagyni a gyógyszereidet. Ha az első egy-két hétben szedsz is káros gyógyszert, az nem hat az embrióra, hiszen még nem alakult ki a méhlepény, nincs kapcsolatban az anya és a “mákszem” vére. De nézzünk néhány példát!

Asztma: ha szteroidokat használsz, nem kell megijedni, ugyanis több megbízható vizsgálat bizonyítja, hogy nem okoz kárt az emberi magzatban. Ha tüneti szert, belélegezhető spray-t használsz, annál jobb, ezekből nagyon kevés hatóanyag jut a véredbe.

Magas vérnyomás: csak néhány olyan gyógyszercsoport van a magas vérnyomás elleni szerek között, amelyeknek a szedését nem ajánlják a terhesség alatt. Egyeztess az orvosoddal!

Cukorbetegség: A gyógyszerelés beállítása diabetológus szakorvos feladata, várandósoknál célszerű inzulint használni, ha nem elég a szakszerű diéta.

Epilepszia: Genetikai tanácsadó, neurológus, szülész-nőgyógyász összehangolt munkájára van szükség a kismama gyógyszerezését és kezelését illetően. Már a fogamzás előtt célszerű egyeztetni az orvosokkal!

Pszichiátriai betegségek

Régen még az orvosi egyetemeken is azt tanították, hogy a terhesség megvéd a pszichés betegségektől. Ez sajnos nem igaz! De jó hír, hogy a szakszerű pszichoterápia hasonló hatást érhet el bizonyos kórformáknál (depresszió, fóbiák, kényszerbetegség, szorongás), mint a gyógyszerek. Egyes esetekben nem elég a pszichoterápia, ekkor megfelelő körültekintéssel gyógyszert is ír az orvos.

Az antidepresszánsok legnagyobb része nem tartozik a bizonyítottan magzatkárosító gyógyszerek közé. Ha antidepresszánst szedsz, gondosan egyeztetni kell a pszichiáter kezelőorvossal, valamint a nőgyógyásszal – alapelvként mindenesetre elmondható, hogy a kezeletlen depresszió rosszabb a magzatnak is, mint a hatékony kezelés.

Egyes szorongáscsökkentő szereket terhesség alatt szabad használni, de erről is egyeztess az orvosoddal. Sajnos manapság nem ritka, hogy valaki rossz passzban van, ezért bekap egy-egy dilibogyót, ez különben sem ajánlott, de a babavárás időszakában semmiképp ne tedd meg! Itt is érvényes az a szabály, hogy ne hagyd abba önhatalmúlag a rendszeresen szedett gyógyszer adagolását, mert ez komoly pszichés problémához vezethet. Mindenképpen fordulj orvoshoz, hogy segítsen “lejönni” a szerről, vagy másikra átállni.

Szakértőnk: dr. Tímár László genetikus, teratológiai szaktanácsadó, Sződy Judit pszichológus, dr. Szedlay Gyöngyi biológus, természetgyógyász

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin