Terhesség

Az omega-3 zsírsav hatására csökken a vérnyomás

Azért is érdemes omega-3 zsírsavban gazdag étrendet követni, mert így vérnyomásunk hosszú időn át normális keretek között maradhat - derül ki a Zürichi Egyetem friss kutatásából.
2016. November 17.

Az omega-3 zsírsav hatására csökken a vérnyomás

A felmérés során 2 ezer fiatal egészséges felnőttet vizsgáltak, és egyértelműen kiderült: minél több omega-3 zsírsav található meg a vérükben, annál alacsonyabb a vérnyomásuk.

“Az embereket a kutatás során négy csoportba osztottuk, attól függően, hogy mennyi omega 3-zsírsav van a vérükben. Azok körében, akik vérében a legmagasabb volt az omega-3 szinte, a vérnyomás ún. szisztolés értéke (az első szám) 4 higanymilliméterrel alacsonyabb volt, mint azok körében, akik vérében a legkevesebb omega-3 zsírsavat mértük. A diasztolés vérnyomás (a második szám) is 2 Hgmm-vel alacsonyabb volt” – mondja a kutatást vezető Dr. Mark Filipovic, a Zürichi Egyetem munkatársa.

A vérnyomást általában valamelyik karon mérik, felfújható mandzsettás vérnyomásmérő segítségével. A vérnyomás értéket higanymilliméterben (Hgmm) adják meg és két számból áll. Az első szám azt a nyomást mutatja a kar fő artériájában, ami a szív összehúzódásakor alakul ki (szisztolés vérnyomás), a második a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja (diasztolés vérnyomás). A 120/80-as vérnyomás számít egészségesnek.

“Mindez azt mutatja, hogy az omega-3 zsírsavban gazdag étrend segít a vérnyomás egészséges szinten tartásában, és megakadályozza a magas vérnyomás kialakulását” – fogalmaz Dr. Filipovic.

Már egy aprócska változás – pl. 5 Hgmm-es csökkenés – is segít abban, hogy a stroke elkerülhető legyen.

Kapcsolódó cikkeink omega-3 zsírsav témában:

Omega-3-mal visszaszorítható a gyermekkori asztma?

Miért olyan fontos az omega-3 zsírsav?

Agresszív a gyerek? Adj neki Omega-3-at

Forrás: Medipress