Terhesség

Az államtól nem kell nászajándék

Tavaly lépett életbe az első házasok kedvezménye: havi ötezer forint adókedvezményt kapnak az új házasok. 29 ezer házasságkötésből mégis mindössze 17 ezren vették igénybe az állami nászajándékot.
2016. Október 10.

A KSH statisztikáját a portfolio.hu idézi, e szerint 29 ezer házasságkötés volt 2016 első hét hónapjában, azonban mindössze 17 ezren vették igénybe az első házasoknak járó adókedvezményt júliusban, amelyben benne vannak a tavalyi házasságkötések is. A házasság életbe lépését követő hónaptól a havi 5 ezer forintos állami nászajándék már az adóelőlegből érvényesíthető.

A tavaly meghozott kedvezmény a házasságkötést követő két éven keresztül (de csak addig, amíg nem lesznek jogosultak a családi adókedvezményre az ifjú házasok) havi ötezer forint adónak megfelelő kedvezményt érvényesít. A kedvezmény azoknak jár, ahol legalább az egyik házastárs első házasságát köti.

Júliusban mindössze 17 ezren adtak le munkáltatójuknak nyilatkozatot arról, hogy igénybe szeretnék venni az első házasok kedvezményét, pedig ennél jóval többen is élhetnének a kedvezménnyel.

Azok, akik az esküvőjüket követően adóelőlegükből nem érvényesítették a kedvezményt, azoknak mindössze annyi teendőjük van, hogy a munkáltatónak leadnak egy ún. adóelőleg-nyilatkozatot, amely tartalmazza, hogy kedvezményt melyikük veszi igénybe, vagy azt, hogy az összeget megosztják.

A nyomtatvány innen tölthető le.

Természetesen azoknak az adókedvezménye “se veszik el”, akik hónapokkal korábban házasodtak, ám csak most nyilatkoznak munkáltatójuknak. Ők majd a 2016-os jövedelemről számot adó bevallásukban kérhetik az eddig igénybe nem vett állami nászajándék kiutalását, beszámítását vagy átvezetését – foglalja össze a tudnivalókat a portfolio.hu