Terhesség

Az Év Szülészete 2012-ben: Kazincbarcika!

Másodszor osztotta ki egyedülálló internetes díját a legnagyobb baba-mama portál, a babaszoba.hu. Az "Év Szülészete" kitüntetés sorsáról a legilletékesebbek: maguk a szülők dönthettek.
2012. Szeptember 06.

Az „Év Szülészete” kitüntetés sorsáról a legilletékesebbek: maguk a szülők dönthettek. Három hónapon át tartó szavazás során, több kategóriában értékelték a hazai szülészeti intézményeket azért, hogy újra beszédtéma legyen a szülés és a születés helyzete, az ezt segítők munkája és megbecsülése.

Az összesített verseny és a gyermekágyi- és újszülött-ellátáskategória nyertese:

DE OEC Kazincbarcika Kórház Kft.

Szülőszobai ellátás kategória:

Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr

Felszereltség és környezet kategória:

Városi Önkormányzat Kátai Gábor Kórház-Rendelőintézet, Karcag

Az Év Szülészete 2012-ben: Kazincbarcika!

Első helyen a gyermekágyi- és újszülött-ellátás kategóriában is diadalmaskodó Debreceni Egyetem Kazincbarcikai Kórháza végzett, szülőszobai ellátásban a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, felszereltség és környezet tekintetében pedig a karcagi Kátai Gábor Kórház-Rendelőintézet lett a legjobb.

A megmaradás volt a tét

A kazincbarcikaiak győzelme küzdelmes volt, hiszen néhány hónapja még az is kétséges volt, hogy egyáltalán tovább működhet-e a bababarát szülészet. Be akarták zárni ugyanis az osztályt arra hivatkozva, hogy a megyében négy szülészet is működik. A kórházban dolgozók és a környéken lakók azonban tiltakoztak, és a tüntetések hatására az utolsó pillanatban megkegyelmeztek az osztálynak.

„A kazincbarcikai kórház szülészetét évek óta a bababarát osztályként tartják számon, ami nagyon ritka az országban. Az ott dolgozók előtérbe helyezik a természetes szülést, az anya a saját igényeinek megfelelően tudja világra hozni gyermekét. Kazincbarcikán a »bababarátság«, nem csupán díszlet” – mondta akkor lapunknak Sződy Judit, a babaszoba.hu internetes oldal szerkesztője.

Százötven kórházunk közül mindössze tizenhatnak van “bababarát szülészete”, a kazincbarcikaiban évente 750 nő ad életet gyermekének. Az osztályon két családbarát szoba is működik, amelyben együtt lehet az újszülött és a mama, külön szoptatószék, fürdő, pelenkázó áll a rendelkezésükre.

Vidéken aktívabbak a kismamák

Érdekes, hogy a verseny élmezőnyébe az elmúlt évihez hasonlóan idén sem kerültek be a neves és nagy forgalmú fővárosi kórházak. Ahogy tavaly, idén is a kisebb vidéki városok intézményei szerepeltek jól. A tavalyi nyertesek közül egyik intézménynek sem sikerült megvédenie a címét, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből idén is bejutott az élcsoportba egy kórház.

– Kelet-Magyarország aktívabb a szavazásban, mint a főváros vagy a Dunántúl – vélekedik Bálits Éva, a babaszoba.hu és a szájtot gondozó Kismama magazin főszerkesztője. – A statisztikák azonban azt mutatják, hogy a legtöbben még mindig a nevesebb kórházakban szülnek. A látszólagos ellentmondás oka valószínűleg az, hogy a nagy hírű intézményekkel szemben kritikusabbak az ott élők. A kazincbarcikai példa is bizonyítja, hogy az intézmények és a szülők között vidéken vélhetően erősebb érzelmi kötődés alakul ki.