Terhesség

A túl sok agyalás árt az egészségednek

Manapság a legtöbb ember - különösen a nők - hajlamosak arra, hogy túlagyaljanak dolgokat, és belelovalják magukat egy-egy dolog negatív végkifejletébe anélkül, hogy bármi lényeges is történt volna.
2016. Szeptember 05.

A túl sok agyalás árt az egészségednek

A szakemberek szerint mindez veszélyesebb, mint hinnénk: meddőségtől a hajhulláson át a depresszióig egy sor egészségügyi problémát okozhat a túlzott szorongás, ami a fejben lejátszott meccsekkel jár.

Gyakori probléma, hogy az ember este képtelen elaludni, és egész éjjel forgolódik, mert a nap eseményei járnak a fejében, méghozzá a létező legrosszabb végkifejlettel. Különösen a nők hajlamosak arra, hogy kombináljanak, ami a szorongás egy bizonyos formája a legtöbb esetben. Hajhullást, álmatlanságot, depressziót, meddőséget, felnőttkori pattanásokat okozhat a túl sok, szinte már kompulzív negatív gondolat.

“Van, hogy az ember képtelen leállni, és gyakran egészen apró, jelentéktelennek tűnő dolgok miatt aggódunk. Előfordulhat, hogy a sötét gondolatok olyannyira átveszik az uralmat életünk fölött, hogy egy állandó, szorongással teli mókuskerékben érezzük magunkat, és képtelenek vagyunk racionálisan gondolkozni” – mondja Gladeana McMahon, a brit pszichológusok és pszichiáterek szövetségének szóvivője.

A Yale Egyetem friss kutatása szerint a 25 év feletti nők mintegy 73 százaléka túl sok időt tölt azzal, hogy történések kimenetelén töpreng, és múltbéli hibák miatt emészti magát. A problémák átbeszélése egy támogató közegben óriási segítség lehet, míg önmagunk emésztése súlyos egészségügyi problémák forrása lehet a szakemberek szerint.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress