Terhesség

A terhesség 11 korai jele

Lehetséges, hogy terhes vagy? Ha az alábbi 11 tünet valamelyikét észleled magadon, akkor nagy eséllyel igen!
2016. November 30.

A terhesség bizonyítéka a pozitív terhességi teszt

A menstruáció kimaradása az egyik legerősebb jele a terhességnek, de a többi tünet is nagyjából ekkor, vagy egy-két héttel a menstruáció kimaradása után jelentkezik. Ha nem rendszeres a ciklusod, az alábbi tünetek akkor is árulkodóak lehetnek.

Tízből hét nő nagyjából hat hetes terhes, amikor a terhesség fontosabb tüneteit tapasztalja. Az alábbi panaszok észlelésekor a legjobb, ha veszel egy terhességi tesztet, aztán pedig irány a nőgyógyászod.

1. Undorodni kezdesz néhány ételtől

A terhesség egyik korai jele, hogy taszítani kezd egy korábban megszokott íz, vagy illat (akár a kedvenc bolognaid vagy a kávé illata is undort válthat ki belőled). Nem lehet biztosan állítani, de valószínűleg a gyorsan növekvő ösztrogén szint váltja ki ezt az ellenérzést.

2. Hangulatingadozás

Teljesen természetes, ha hangulatingadozásaid vannak a terhesség alatt. Ezért elsősorban a hormonális változások a felelősek, melyekre minden nő másképp reagál. Egyes kismamák fokozott érzelmeket tapasztalnak, jókat és rosszakat egyaránt, mások depresszióssá, szorongóvá válnak.Fontos! Ha állandóan szomorúnak érzed magad, ha reménytelennek látod a helyzetedet és úgy érzed, nem tudsz megbirkózni a napi feladataiddal, ha önkárosító gondolataid támadnak, azonnal keresd fel a háziorvosodat vagy egy pszichológust!

3. Haspuffadás

A hormonális változások haspuffadást okoznak a terhesség korai szakaszában. Ahhoz hasonló érzés ez, mint amit a menstruáció előtti napokban tapasztalsz. A ruhákat kényelmetlennek érzed, különösen a derékrésznél, annak ellenére, hogy a méhed még csak kicsi.

4. Gyakori vizelés

Nem sokkal azután, hogy teherbe esel, a hormonális változások azonnal események láncolatát indítják el a szervezetedben, a vér áramlása a veséden keresztül felgyorsul. Ettől a hólyagod hamarabb telítődik, ami gyakori pisilési ingert vált ki. Erre nagyjából 6 hetes terhesen már számíthatsz.

Az érzés megmarad a terhesség későbbi szakaszaiban is, sőt, erősödhet is a terhesség előrehaladtával. Ha állapotos vagy, drasztikusan megnő szervezetedben a vér mennyisége, ami miatt több folyadékot kell feldolgoznia, a felesleg pedig a hólyagodba távozik. A problémát súlyosbítja, ha a méhedben növekvő baba feje is nyomást gyakorol a húgyhólyagodra.

5. Fáradtság

Hirtelen elfáradsz? Hamar kimerülsz? Nem tudni, mi az oka a terhesség alatt tapasztalt fáradtságnak, de feltehetően a növekvő progeszteron szint okozza az állandó álmosságot. A reggeli rosszullétek, a gyakori mosdóba járás az éjszaka folyamán még inkább fokozzák az állandó fáradtságérzést.

A második trimeszterben sokkal energikusabb időszak vár rád, élvezd ki, mert a harmadik trimeszterben visszatérhet a fáradtság. Akkor már a hatalmas súly cipelése tehet fáradékonnyá, arról nem is beszélve, hogy a nagy hasad egyre jobban megnehezíti a kényelmes éjszakai pihenést.

6. Érzékeny mellek

Minden nő tapasztalja terhessége alatt, hogy megduzzadnak, érzékennyé válnak a mellei. Hasonlót érezhetsz a menstruációt megelőző napokban. A kellemetlen érzés a második trimeszterre csökken, akkor a szervezet alkalmazkodik a hormonális változásokhoz.

7. Pecsételő vérzés

Ha szeretnél teherbe esni, az utolsó dolog, amit látni szeretnél, az a vérzés. Pedig a korai terhesség során is előfordulhat, valószínűleg az okozza, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méhedbe.

Fontos! Négy nőből egy tapasztal gyenge vagy pecsételő vérzést terhessége alatt. Azonban nem árt odafigyelni, mert a vérzés vetélést vagy méhen kívüli terhességet is jelezhet. Ha a vérzéshez fejfájás, szédülés is társul, feltétlenül keresd fel orvosodat vagy szülésznődet!

8. Hányinger

A legtöbb nő csak egy-két hónappal a fogamzás után tudja meg, milyen is a reggeli rosszullét, vannak azonban olyanok is, akik már két hetes terhesen is émelygéssel küzdenek. Van, aki csak reggelente küzd hányingerrel, mások napközben és este is tapasztalják. A második trimeszterre csökken a hányinger. Ha szerencsés vagy. Mert van, aki hónapokkal később is rendszeresen émelyeg.

9. Kimaradt menstruáció

Ha rendszeres a ciklusod, de egyszer csak kimarad a menzeszed, akkor nagyon valószínű, hogy terhes vagy. Mások, akiknek nem rendszeres a menstruációja, csak abból jönnek rá, hogy terhesek, hogy fájni kezd a mellük, rendszeresen émelyegnek vagy azon kapják magukat, hogy egyre sűrűbben kell a mosdóba járniuk.

10. Magasabb testhőmérséklet

Ha a hőmérőzős módszert használod és azt tapasztalod, hogy 18 napon keresztül folyamatosan magasabb a testhőmérsékleted, akkor nagy eséllyel sikerült teherbe esned. Irány a patika, vegyél egy terhességi tesztet!

11. És végül, a bizonyíték – a pozitív terhességi teszt

Bár azt írják a dobozokon, hogy az első kimaradt menstruációt követő napokban már kimutatja a terhességet, ez nem így van. Vannak olyan tesztek, amelyek nem elég érzékenyek, ezért nem árt, ha újra tesztelsz néhány nappal később. Amint a kezedben a pozitív eredmény, keresd fel orvosodat! Ne feledd, a kisbaba már azelőtt elkezd fejlődni, hogy te rájönnél, terhes vagy, ezért ha babát terveztek, vigyázz arra, hogy egészséges életmódot folytass. És figyeld a jeleket!

Kapcsolódó cikkeink a terhesség jelei témában:

A terhesség tünetei

A terhesség 10 legfontosabb jele

Babát várok!