Terhesség

A pajzsmirigy a bűnös

A pajzsmirigy testünk anyagcsere-felelőse. Működésétől függ, hogyan hasznosítjuk és tároljuk a táplálékkal bevitt energiát. Kismamáknál az alulműködés gyakoribb, de túlműködés is előfordulhat.
2012. November 07.

A terhesség során a pajzsmirigy mérete is változik, egészséges kismamáknál alig észrevehetően. Ha viszont látható nyaki duzzanat jelenik meg a nyak elülső részén, középtájt, célszerű vizsgálatokkal tisztázni, nem alakult-e ki pajzsmirigybetegség, ami – a cukorbetegség után – a második leggyakoribb terhességi hormonális rendellenesség.

A magzat egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen a normális anyai pajzsmirigyműködés. Az anya pajzsmirigyének alul- vagy túlműködése egyaránt veszélyt jelent a gyerekre. A fokozott jódbevitel ezért az egészséges, tehát pajzsmirigybetegségben nem szenvedő terhesek számára alapvetően fontos, ugyanis a hormon képzéséhez feltétlenül szükség van erre az anyagra. Mivel a magzat agyfejlődéséhez szükséges a pajzsmirigyhormon normális szintje, a súlyos jódhiány a gyermek szellemi károsodását okozhatja. Ilyenkor nem képződik elegendő hormon, és a nyakon duzzanat, strúma avagy golyva alakul ki.

Már teherbe esni sem könnyű!

Legalábbis akkor, ha a pajzsmirigy alulműködik. Ha nem kezelik ezt a betegséget, általában nem sikerül teherbe esni, olyannyira, hogy még a tünetek nélküli enyhe esetekben is csökken a fogamzás valószínűsége. Az alulműködés leggyakoribb oka a pajzsmirigy krónikus gyulladása, ritkábban a pajzsmirigyműtét utáni állapot. Autoimmun gyulladás esetén a szervezet ellenanyagokat képez, amelyek károsítják a pajzsmirigyet, ezért ezeknek az antitesteknek meghatározó szerepük van a meddőségben és a korai vetélésekben.

A terhesgondozást végző orvos egyszerű vérvétellel ellenőrizheti a pajzsmirigyhormonszintet – ez némelyik országban már a terhesgondozási rutin része. Magyarországon többnyire csak akkor kerül sor erre, ha a kismama a jellegzetes tünetekre panaszkodik: kevesebb kalóriabevitel mellett is hízik, fáradékony, fázékony, aluszékony, székrekedése van, valamint jellemző a fokozottabb vízvisszatartás, a szárazabb bőr is.A kezelés viszonylag egyszerű, megfelelő mennyiségben pótolni kell a hiányzó pajzsmirigyhormonokat.

A túlműködés ritkább

Ezer terhes nő közül mindössze kettőnél alakul ki pajzsmirigy-túlműködés. Náluk nagyobb a kockázata annak, hogy alacsony születési súllyal hozzák világra babájukat, valamint gyakoribb a koraszülés, a vetélés, illetve az anyai szövődmények, például a terhességi magas vérnyomás, a préeklampszia, a lepényleválás és a szívproblémák. Jellemző tünet a kifejezett testsúlycsökkenés jó étvágy mellett, a szaporább szívműködés, az izzadékonyság, a rossz hőtűrő képesség, a fáradékonyság, a hőemelkedés, a hajhullás.

A betegséget szintén vérvizsgálattal lehet kimutatni, ilyenkor is jellegzetes eltérések tapasztalhatók a pajzsmirigy hormonértékekben. Gyógyszerrel nehezen karbantartható betegség esetén gyakran végeznek pajzsmirigyműtétet a terhesség második és harmadik harmadának határán. A műtét nem jár nagyobb veszéllyel sem az anyára, sem a magzatra. Terhesség alatt a hipertireózis szorosabb ellenőrzést igényel. Az a cél, hogy szülés körül mindenképpen jók legyenek a hormonszintek, mert természetes szülésnél veszélyeztetheti a szülő nő szívét a fokozott megterhelés mellett megemelkedő pajzsmirigyhormon.