Terhesség

A 10 legjobb stresszűző terhesség alatt

Terhes vagy? Nagyon nem éri meg stresszelni! A kutatások szerint a baba egészségére komoly hatással van, ha az anyát stresszhatások érik. Összegyűjtöttünk 10 stresszűző tippet, amit várandósan is bevethetsz.
2015. Április 17.

A babavárás hónapjaiban mindennél fontosabb, hogy nyugodt tempóra kapcsolj, és kerüld a felesleges stresszt. Persze van olyan, amikor a sors hozza a stresszgeneráló eseményeket: meghal egy családtag, válás történik, vagy egy közeli hozzátartozó (esetleg a kismama) elveszti a munkahelyét.

A baba születés utáni egészségi állapotára, s a terhesség kimenetelére rendkívül rossz hatással van a kismama stresszes állapota. Egy 2014-es hír szerint a stressz hatására növekszik az asztma, az ekcéma és más allergiás megbetegedések kialakulásának az esélye.

Ha nagyon stresszes vagy, érdemes tehát kipróbálni valamilyen stresszkezelő technikát (pl. az autogén tréninget), vagy a lenti tanácsokat megfogadni.

Minimalizáld a stresszt a terhesség alatt!

10 hatásos stresszűző tipp

1. Jógázz! A jóga híres sokrétű jótékony hatásáról. Ha a terhesség előtt még nem jógáztál, most sem késő elkezdeni. A gondos, mélyített (hasi) légzéssel (és a testedre figyeléssel) bárhol, bármikor rövid idő alatt elűzheted a pánikot, stresszt.2. Énekelj! (Ha panelban vagy vékony falú társas házban laksz, akkor halkan.) A tüdőbe több oxigén jut, nő az endorfin szint, a feszültség eltűnik.3. Hallgass zenét! Mindenkinek más-más zene a megnyugtató. Biztos neked is van egy pár olyan szám, amitől akkor is megnyugszol, ha előtte a plafonon voltál. Legyen mindig elérhető ez a pár szám. A zene gyorsan kifejti a hatását az érzelmekre.4. Elő az étcsokival! Az édességfogyasztással terhesség alatt ugyan különösen csínján kell bánni, de a legalább 50-60 százalékos kakaótartalmú étcsokival kicsit elnézőbbek lehetünk – 1-2 kocka erejéig bűnözhetsz néha. Meglásd: növeli a boldogsághormon (szerotonin) szintet.5. Csókolózz, ölelkezz, simogass! Az érintésnek, ölelésnek és a csóknak hihetetlenül gyors a hatása. Amellett, hogy megnyugszol, még az immunrendszered is nagy löketet kap.6. Használj levendulás tusfürdőt! A levendula ismert feszültségoldó, nyugtató hatásáról. Ha lehet, akkor olyan levendulás tusfürdőt válassz, ami minél kevesebb mesterséges anyagot tartalmaz. Most már igazán jó minőségű, természetes összetételű tusfürdőket lehet kapni.7. Jelszó: zöld szín! Inkább zöld színnel vedd körbe magad, mint pirossal! A zöld megnyugtat, a piros felspanol. Gyarapítsd a zöld színű ruhákat a szekrényedben és az otthonodban is törekedj a nyugtató színek dominanciájára – például legyen minél több növény körülötted.8. Egyél alacsony glikémiás indexű (50% alatti GI-s) ételeket! Válassz olyan ételeket, alapanyagokat, amelyekből lassabban szívódnak fel a szénhidrátok: egyél minél kevesebb cukros ételt, kenyérből és tésztából a teljes kiőrlésűt válaszd, fehér rizs helyett a barnát, és minél több zöldséget, gyümölcsöt fogyassz. Így kiegyensúlyozottabb lesz a vércukrod és a hangulatod is. Ráadásul nem fogsz túl sok kilót magadra szedni a terhesség hónapjai alatt.9. Sétálj sokat! A séta az a mozgásforma, amit a terhesség minden szakaszában nyugodt szívvel végezhetsz. (Ha bírod, és az orvos, szülésznő is megengedi, persze más mozgásformát is választhatsz. Lényeg, hogy mozogj!) A mozgás az egyik legtutibb stresszűző és kedélyjavító. Ha tele a hócipőd, akkor cipő fel, és irány az utca vagy a park!10. Írd ki magadból, fess, rajzolj, vagy készíts valamit! A kreatív tevékenység – még ha hobbi szintű is – segít megszabadulni a felgyűlt stressztől. Van, akit a rajzolgatás lazít el, van, aki verset szeret írni, és olyan is akad, aki mutatós szobadekorációt készít szívesen a kicsi szobájába. Mindegy mi az, lényeg hogy szívesen csináld, és el tudj benne mélyülni.Kapcsolódó cikkeink: