Terhesség

6 tuti tipp, hogy könnyebb legyen a terhesség

Rosszullétek, gyomorégés, vitaminhiány, dagadó láb és még sorolhatnánk, hogy a terhesség alatt mennyi kellemetlen tünet jelentkezhet. Jó hír viszont, hogy ezekre van természetes gyógyír!

6 tuti tipp, hogy könnyebb legyen a terhesség

Egy-egy gyógyteával, helyes táplálkozással, zöldségekkel és gyümölcsökkel, és persze egy kis odafigyeléssel sok tünetet tudsz hatékonyan kezelni!

Figyelem! A gyógyteákkal óvatosan kell bánni, különösen a terhesség alatt. Minden esetben kérjük ki a kezelőorvosunk tanácsát, hiszen nem csak magunkért vagyunk felelősek, hanem a bennünk növekvő kis életért is.

Méregtelenítésre fel!

A málnalevél talán a legismertebb gyógynövény, amelyet a terhesség alatt tea formájában ajánlani szoktak, ám az ebből készült főzetet kizárólag a megfelelő időben szabad kortyolgatni! A terhesség első szakaszában – azaz a 12. hétig – engedélyezett, mert ilyenkor segíti a pete megtapadását, utána viszont azonnal abba kell hagyni, egészen a 36. hétig. Ekkor újra előveheted, mert jótékony hatással lehet a szülésre. A málnalevél tea tisztító hatású, amely segíti a bélrendszer ürülését, emellett kiváló görcsoldó. A terhesség végén főleg azért ajánlatos inni, mert fellazítja a kismedence izomzatát, így segít a vajúdásban.

Azok a fránya rosszullétek

A terhesség korai szakaszában a leggyakoribb probléma a reggeli émelygés. A hányinger érzése csökkenthető borsmenta és kamillateával, melyet éhgyomorra kell meginni. Soha ne fogyasszuk forrón, készítsük el időben és hagyjuk kihűlni! Rosszullétre ajánlott még a gyömbértea, de csípőssége miatt ezt sokan nem bírják. Utóbbiból kapható aszalt változat is, ezt is érdemes kipróbálni.

Vizesedés ellen

A terhesség későbbi szakaszában, főként a harmadik trimeszterben a kismamák tapasztalhatnak vizesedést. Ennek oka, hogy a szervezet több vizet tart vissza, emellett a növekvő anyaméh nyomást gyakorol a kismedence nagyobb visszereire, akadályozva a végtagokból a vér visszaáramlását a hasüreg felé. Figyeljünk oda, mert a vizenyő bizonyos fokig természetes, ám kóros esetben terhességi magas vérnyomást jelezhet. A lábak, az arc, a szemhéjak és a kezek hirtelen megdagadása esetén orvoshoz kell fordulni! Normál esetben viszont nincs mit tenni, érdemes sokat pihennie a kismamának, és ilyenkor fel kell polcolni a lábakat.

Az étkezés megreformálásával is enyhíthetünk a panaszokon, például, ha sószegényen főzünk. Emellett ihatunk enyhe vízhajtókat: ilyen például a bodza, a hársfavirág és a galagonya. Ezekből a növényekből kis mennyiség is elegendő: egy teáskanálnyit kell leforrázni, majd 5 perc állás után leszűrve fogyasztható. Figyelem, a vízhajtó teát soha ne este igyátok!

Ha szeretnél tájékozódni a várandóság alatti egészséges életmódról, gyere el november 17-18-19-én a BabaMama Expóra a Budapest Sportarénába, ahol számos kiállító, helyszíni tanácsadás és színpadi program foglalkozik kifejezetten ezzel a kérdéssel.

Ha ég a gyomor

A gyomorégés is kitűnően kezelhető teákkal. Borsmentából, köménymagból és ánizsmagból egy-egy csészével kell elfogyasztani. Érdemes kipróbálni a Salvus vizet is, amely szintén csökkenti a gyomorégés kellemetlen tünetét.

Természetes nyugtatók

Az idegesség, az aggódás természetes velejárója a terhességnek. Citromfűből készült teát nyugodtan ihatnak a kismamák, enyhén nyugtat és szerencsére nagyon finom.

Elegendő vas

A legtöbb problémát a terhesség alatt a vashiány okozza. A különféle tabletták mellett vagy helyett, de szigorúan az orvossal konzultálva, érdemes kipróbálni az aszalt sárgabarackot, amely tele van vassal, káliummal, és nem utolsó sorban rengeteg C- vitamint is tartalmaz. Figyelem, a megnövekedett vasbevitel székrekedést okoz, ezért érdemes sok lenmagot enni, amely segíti a kiegyensúlyozott emésztést! Ajánlott elkészítése, ha 1-2 teáskanálnyi lenmagot kefirbe, vagy joghurtba elkeverünk.

Tudtad?

Terhesség idején főként a kismama vas-, folsav- és DHA-szükséglete emelkedik meg jelentősen, de a megfelelő D-vitamin– és kalciumbevitel is fontos. A naponta fogyasztott 1000 mg kalcium segíti az egészséges csontok és fogak fejlődését a magzatnál, és hozzájárul a megfelelő izomműködéshez és ingerület átvitelhez az édesanya szervezetében.

Ha szeretnél ennél többet is megtudni a babavárás ideje alatti egészséges életmódról, akkor gyere el az ország legnagyobb várandósoknak szóló eseményére, a BabaMama Expóra november 17-18-19-én, és hallgasd meg a szakemberek tanácsát arról, hogy milyen élelmiszereket tanácsos kerülni a terhesség alatti kilenc hónapban, valamint tudj meg többet a vas és a folsav magzatvédő szerepéről. Ne feledd, az anya egészségének kulcsfontosságú szerepe van az új élet megfelelő fejlődésében!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: BabaMama Expo