Teherbeesés

Összefüggés van a vérnyomás és a baba neme között

Egy friss tanulmány szerint a születendő kisbaba nemét jóval a fogantatása előtt is meg lehet jósolni - a vérnyomás adhatja ehhez a kiindulópontot.
2017. Január 20.

Számos horoszkóp, vérmágia, boszorkányige és kínai holdnaptár próbálta már hasonlóképp determinálni a pici nemét, de úgy tűnik, kanadai kutatók egy csoportjának egészen más elmélete van ezzel kapcsolatban.

A tanulmány vezetője, Dr. Ravi Retnakaran, a Torontoi Mount Sinai Kórház munkatársa nemrégiben publikálta megállapításait az American Journal of Hypertension szaklapban – írja az Ifl science. A kutatásban 1411 olyan nőt vizsgáltak, akik tervezték a gyermekvállalást.

Átlagosan 26 héttel teherbeesésük előtt már megfigyelték a későbbi anyukákat, a terhességek végén pedig végül 739 fiú és 672 lány gyermek született.

Kiderült a kutatás során, hogy az életkortól, végzettségtől, a dohányzás meglététől, BMI-től, koleszterintől, triglicerid és glükóz szinttől függetlenül azok között a nők között, akiknél magasabb volt a systolés vérnyomás, magasabb volt a fiú gyermekek száma, míg azok, akiknél alacsonyabb vérnyomás volt a jellemző, nagyobb eséllyel hoztak világra lányokat.

Az adatok arra engedték következtetni a szakembereket és a kutatásban részt vevő orvosokat, hogy megállapítsák, a vérnyomás – mint eddig ilyen összefüggésben nem vizsgált faktor – fontos szerepet játszhat a születendő gyermek nemének meghatározásában. Azt egyelőre nem tudják még a szakemberek, hogy mi lehet a jelenség, az összefüggés oka.

  • Megválasztható a baba neme?
  • Fiú vagy lány lesz? Most megtudhatod!
  • Miért akar mindenki először fiút?