Teherbeesés

Olcsóbb lesz a lombikprogram

Több gyógyszertámogatás és több eljárást is igénybe vehetnek a lombikprogramban részt vevők.
2017. Augusztus 30.

A Magyar Nemzetből értesülhettünk arról, hogy ezentúl a lombikprogramban részt vevőknek emelik a gyógyszertámogatását. Ezen felül, ha az első 5 lombikeljárás valamelyike sikerrel jár, akkor a következő gyermek esetében 4 alkalmat az állam finanszíroz. A mesterséges megtermékenyítés alkalmanként a beavatkozásoktól függően 350-525 ezer forintba kerül. A módosítástól a kormányzat azt várja, hogy 2-3 éven belül megduplázódhat a mostani beavatkozások száma.

Ehhez 2-3 milliárdos plusz finanszírozást biztosítanak, a kórházakban pedig növelik a kapacitást, erre 5 milliárdot szán a kormányzat.

Balog Zoltán szerint cél az átláthatóság, ám a Magyar Nemzet kérdésére, hogy jelenleg miért nem átlátható a rendszer, nem adott érdemi választ.

A mostani kormányrendeletben nincs szó az embriók kezelésének szigorításáról, bár napirenden van a minisztériumban.

A miniszter hangsúlyozta, más módszerek is elérhetőek, nem kell feltétlen a lombikprogramot igénybe venni, vannak alternatív kezelési módok, melyek például a Budai Irgalmasendi Kórházban vagy a Bethesda Gyermekkórházban érhetők el. Emellett a párok a miniszter szerint választhatják az örökbefogadást is, ennek menetét is igyekeznek megkönnyíteni.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár elmondta, hogy a lombikeljárásokhoz kapcsolódó gyógyszerek tb-támogatását a jelenlegi 70 százalékról 90 százalékra emelik, a magánellátóknál igénybe vett beavatkozásnál pedig egységesen 55 százalékos tb-támogatással írhat fel gyógyszert az orvos.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár elmondta: ma már a párok közel húsz százaléka néz szembe valamilyen meddőségi problémával. Ennek egyik oka, hogy a nők ma már átlagosan 30 éves kor felett vállalnak gyermeket. Az államtitkár azt is mondta, hogy szeretnék, ha a kezelés alatt minél kevesebb hormonális terhelés érné az édesanyákat, és ezzel párhuzamosan több gyermeket vállalhassanak. Ez azért érdekes kijelentés, mert azt, hogy kinek milyen mértékű hormonkezelésre van szüksége, az orvos dönti el.

Az elmúlt időszakban Veres András győri megyéspüspök a lombikprogramról kifejtett véleménye kavart nagy port, Balog Zoltán sajtókérdésre válaszolva úgy fogalmazott, van olyan, amiben egyetért Veres Andrással és van, amiben nem. Szerinte súlyos etikai kérdés, hogy mi történik a be nem ültetett embriókkal, és minden megtesznek azért, hogy az üzleti cél ne írhassa felül a gyermek születésének fontosságát. Szerinte szigorúnak kell lenni ebben a kérdésben, és az életet tiszteletben tartó szabályozást kell megteremteni.

A mostani bővítés célja az is, hogy ne kelljen hosszú ideig várakozni a lombikkezelésre, a lehető leghamarabb el tudjon kezdődni a folyamat.

Kapcsolódó cikkeink:

Ezért van szükség ennyi lombikra

Ez a kormány döntése a lombikprogram támogatásáról

Forrás: Magyar Nemzet