Teherbeesés

Nem mindig 1 év a türelmi idő, ha nem jön a baba

Bár igazán sok információt olvasni és hallani a fogamzásgátlásról és a családtervezésről, ennek ellenére sok téves információ kering velük kapcsolatban a köztudatban.
2017. Augusztus 07.

Mikor kell szakemberhez fordulni, ha nem jön a baba?

Dr. Lőrincz Ildikóval, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa segített összeszedni a legfontosabbakat.

Egy év sikertelen próbálkozás után érdemes orvoshoz fordulni

Való igaz, hogy általában egy év sikertelen próbálkozás után javasolt orvoshoz fordulni, ám ez attól is függ, hogy hány éves az illető. Ez a határ inkább a huszonéveseknek szól, mivel az ő esélyeik jobbak, és náluk legtöbbször már fél éven belül pozitívat mutat a teszt. Azonban a 40 évnél idősebbek számára azt ajánlják, hogy fél év sikertelenség után forduljanak szakemberhez, mivel ebben az életkorban már drasztikusan csökkennek az esélyek.

A helyileg ható spermicid készítményekkel biztonságosan lehet védekezni

Azok, akik nem akarnak hormonális készítményeket választani fogamzásgátlásra, alkalmazhatnak olyan hüvelykrémeket/kúpokat, melyek spermicid, azaz spermaölő anyagokat tartalmaznak. Ezekről azonban érdemes tudni, hogy nem nyújtanak teljes biztonságot, ezért inkább azok használják, akiknél nem gond, ha esetleg teherbe esnek.

40 év felett szeretnék teherbe esni, nincs szükségem vizsgálatokra előtte

40 év felett szinte minden hónap számít, ezért fontos, hogy az illető fokozott tudatossággal készüljön a családalapításra. Éppen ezért célszerű már a legelején alapvizsgálatokat elvégeztetni (női hormonpanel, AMH, pajzsmirigy, inzulin), hogy idejében kiderüljön, ha valami baj van és megkezdődhessen a kezelés, hogy mihamarabb pozitívat mutathasson a teszt, még a petefészkek kimerülése előtt- mondja dr. Lőrincz Ildikó.

Nehezített teherbeesés esetén nem is lehet saját gyerekem?

A meddőség nem egyenlő azzal, hogy az illető már le is mondhat saját gyerekről, hiszen a diagnózis “csupán” annyit takar, hogy egy év védekezés nélküli, rendszeres nemi élet során sem jön létre terhesség. Ettől függetlenül része lehet a nőnek spontán terhességben, ám lehet, hogy eddig valamilyen betegség vagy kóros állapot okozta a sikertelenséget (pl. hormonzavar, átjárhatatlan petevezető, PCOS, endometriózis stb.) Amennyiben ezeket megfelelően kezelik, úgy gyakran bekövetkezik a várva várt terhesség. Azonban előfordulhatnak olyan esetek, amikor valamilyen reprodukciós eljárásban kell részt vennie a párnak a gyerekhez, és sajnos megeshet az is, hogy csakis örökbefogadással lehet gyermekük.

Az ovuláció mindig a 14. napon van

Ha valaki gyereket szeretne – vagy pont hogy nem szeretne-, ahhoz ismernie kell saját ciklusát, azt, hogy mikor van peteérése. A nagykönyv szerint ez a ciklus 14. napján következik be, ám a test általában nem működik óramű pontossággal, ezért ez lehet pár nappal előbb és később is, akár ugyanannál a személynél is. Ha meg akar arról bizonyosodni arról, hogy mikor van peteérése, ahhoz ma már forgalomban vannak LH-mérő eszközök, ám a legpontosabbat ultrahangos követéssel lehet mondani.

Rendszeres menstruálok, biztos minden rendben van velem

Sokan azt hiszik, ha rendszeres a menstruációjuk, akkor könnyen teherbe is fognak esni. Azonban ez nincs mindig így, hiszen ennek ellenére még fennállhat hormonális zavar – sőt, anovuláció is-, fizikai, illetve pszichés probléma, de akár a férfinál is lehetnek olyan állapotok, melyek hátráltatják a teherbeesést. Éppen ezért, ha fél-egy év múlva sem esik teherbe, érdemes szakemberhez fordulni.

Még nem vagyok 40 sem, biztos nem lehetek klimaxos

A menopauza az a határvonal, amikor a nő már nem eshet teherbe. Ez általában 45 éves kor felett következik be, éppen ezért lehet meglepő az, ha már a harmincas éveiben járó nő szembesül azzal, hogy a klimaxba lépett. A korai menopauza sajnos egyre gyakoribb manapság, ezért a sikertelenség mögött akár ez is meghúzódhat.

Olvasd el ezeket a cikkeket is:

Forrás: Nőgyógyászati Központ

Forrás: Nőgyógyászati Központ