Teherbeesés

Így számold ki, mikor vagy a legtermékenyebb

Ha babát szeretnél, jó ha tisztában vagy vele, hogy mikor következik be az ovuláció. Mire figyelj?
2017. Június 26.

Így számold ki, mikor vagy a legtermékenyebb

A szabályos női ciklus általában 28 napig tart, a ciklus a menstruáció első napjával kezdődik. Az ovuláció eben az esetben a 14. napon következik be: az érett petesejt a petevezetékbe kerül, ha ekkor találkozik a hímivarsejttel, akkor bekövetkezhet a megtermékenyülés.

Persze előfordulhat, hogy nem pont 28 napos a ciklus. Ha a ciklus hosszából 14 napot visszaszámolunk, akkor megkapjuk a peteérés valószínűsíthető időpontját.

Ha teljesen szabálytalan a ciklus, akkor érdemes ovulációs tesztet használni, ami kb. 36 órával a peteérés előtt a vizelet LH szintjét mutatja meg. Ha a teszt pozitív, akkor a következő napon érdemes próbálkozni. Másik lehetőség lehet az ovulációs mikroszkóp, ami nyálból vagy hüvelyváladékból megmutatja hol tart a ciklus. Nagyjából 3 nappal előre jelzi az ovulációt.

Telefonos alkalmazások is jelzik ma már a következő ovulációt, ezeket is segítségül lehet hívni.

A peteérésnek különböző jelei vannak: középidős, alhasi fájdalom, középidős pecsételő vérzés, mellfeszülés, méhnyakban lévő nyák állaga nyúlósabb lesz. Az ovulációt követően néhány tized fokkal megnő a testhőmérséklet.

Kapcsolódó cikkeink: