Teherbeesés

Egyre kevesebben választják a végleges terméketlenséget

Az NHS, azaz a brit egészségbiztosító kimutatása szerint a vazektómiát végeztetett férfiak száma az utóbbi tíz év során kétharmadával visszaesett.
2017. Október 27.

Sokan ugyanis inkább úgy döntenek, hogy megőrzik termékenységüket a későbbi évekre, hátha tönkre megy a házasságuk, és új családot kell alapítaniuk.

A vazektómia – azaz az ondóvezeték elköttetése – a fogamzásgátlás egyik formája, ám mivel végleges megoldást ad, csak azok számára alkalmas, akik már nem terveznek több gyermeket. A szakemberek szerint az utóbbi időben azért csökkent le drasztikusan a műtétet kérő férfiak száma, mert egyrészt egyre később vállalkoznak gyerekre a párok, sokan a 30-as éveik végén, 40-es éveik elején kezdenek csak családot alapítani, másrészt sok férfi attól tart, ha netán tönkre menne a házassága, egy újabb kapcsolatban még lehet, hogy szintén szeretne gyereket.

Natika Halil, a nagy-britanniai Családszervezési Szövetség munkatársa megjegyezte, noha jelenleg 15 különféle fogamzásgátlási módszer létezik, a férfiak számára csupán kettő elérhető: a vazektómia, illetve az óvszer. Előbbit 1823-ban végeztek először egy kutyán, az első férfin pedig csupán 76 évvel később próbálták ki. Az 1900-as évek elején az erőszaktevőkön, gyilkosokon, illetve értelmi fogyatékosokon kötelező jelleggel elvégezték.

A vazektómia számának csökkenése mellett egyébként a nők közül is egyre kevesebben kérnek petevezeték elköttetést, az ilyen jellegű műtétek száma is 41 százalékkal esett vissza tíz év alatt.

Forrás: Medipress