Teherbeesés

A túlsúlyosoknak jobb, ha napi hatszor esznek

Ha fogyni szeretnénk, bölcsebb dolog napi hatszor kisebb adagokat fogyasztani, mint háromszor enni. A gyakori étkezés a kalóriabevitel kiegyensúlyozásával stabilizálja a vércukorszintet - állítják görög kutatók.
2017. Szeptember 26.

A túlsúlyosoknak jobb, ha napi hatszor esznek

Az Athéni Orvosi Egyetem munkatársai 47 olyan önkéntest vizsgáltak 24 héten át, aki 2-es típusú diabétesszel vagy prediabétesszel küzdöttek. A szakemberek megállapították, hogy így nem csupán a vércukorszint maradt egyenletes, de egyúttal a páciens is kevésbé volt éhes, így kisebb volt az esélye a „bűnözésnek”: vagyis annak, hogy a meghatározott kalóriamértéken túl többet vigyen a szervezetébe.

„A fontos az, hogy kiszámoljuk, milyen kalóriabevitelre van szükség a fogyáshoz, és kiiktassuk a fölösleges kalóriákat. Ezután azonban a napi hatszori étkezés egészségesebb, mint a napi háromszori. Különöse akkor szerencsésebb ez a felállás, ha a kalóriacsökkentés egyébként megviseli a szervezetet” – mondja a kutatást vezető Dr. Emilia Papakonstantinou.

Azok, akik napi hatszor étkeztek, alacsonyabb vércukorszintet produkáltak, ami a glükózkontroll javulását sejteti. Természetesen a szakemberek szerint nincs sablon, amely minden diabéteszes és prediabéteszes páciens számára segítség, ezért érdemes egyénileg egyeztetni az orvossal, mielőtt diétába kezdene a beteg.

Kapcsolódó cikkeink:

Alábecsüljük, hogy mennyit eszünk

A túlsúly az agynak is árt?

Hazánkban van a legtöbb túlsúlyos gyerek

Forrás: Medipress