Kisgyerek

Vigyázzunk a nyerskoszttal!

Nap mint nap rengetegféle táplálkozási irányzattal találjuk szemben magunkat. A felnőttek egészségük javulását várják a sokszor szélsőséges táplálékösszetevőktől. Felmerülhet azonban a kérdés: gyerekek táplálására is alkalmasak-e ezek a módszerek.
2008. Január 27.

A nyerskoszt-táplálkozás például teljesen vagy majdnem teljesen kizárja a főzést. Javarészt vagy kizárólag nyers zöldség, gyümölcs, olajos magvak, diófélék, csírák szerepelnek az étrendben. Egyesek megengedhetőnek tartják a gabonafélék, hús- és tejtermékek fogyasztását is, de a szigorúbb irányzat követői a húst is nyersen eszik. A folyadékszükséglet kielégítésére desztillált vizet ajánlanak.

Elméletüket arra alapozzák, hogy az ember genetikai szempontból a nyers ételek élvezetére van “beprogramozva”, a főtt ételek megmérgezik a szervezetet. Szerintük nyerskoszt-táplálkozással különböző civilizációs betegségeket lehet gyógyítani és megelőzni. Magyarázataikat és ígéreteiket a tudomány nem támasztja alá. A szakemberek inkább veszélyesnek tartják, ha valaki csak nyers ételeket fogyaszt.

Kisgyermekekre, várandós és szoptató anyákra, fiatalokra különösen káros lehet az egyoldalú étkezés, mely hiányállapothoz, alultápláltsághoz vezethet. A szervezet nem jut elegendő energiához. Némely zöldségféle, például a burgonya és a bab csak főzés után fogyasztható. A hal, a hús és a tej felhevítésére a bennük rejlő esetleges kórokozók miatt van szükség. A desztillált víz tartós és kizárólagos fogyasztása révén a szervezetből kiürülnek az elektrolitok.

Attól függően, hogy mely ételféleségeket zár ki a nyers konyha, a fehérjék, a kalcium, a vas, a jód vagy egyes B-vitaminok hiányoznak majd a szervezetből.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy ne kellene napi rendszerességgel nyers rágcsálnivalót adni a kisgyermeknek! Csak előnyére válhat, ha elrágcsál minden nap egy kis répát, almát, friss idénygyümölcsöt, zöldségeket – finom salátának elkészítve.

Forrás: Kismama magazin