Kisgyerek

Tévé nélkül szebbek és okosabbak a gyerekek

Azok a csemeték, akik kevesebb időt töltenek a televízió és a számítógép előtt, többet alszanak, egészségesebb testsúlyúak, jobban teljesítenek az iskolában, és jobb a magatartásuk is - derül ki egy kutatásból.
2014. Május 03.

Az eredmények alapján a képernyő előtt töltött idő szülők általi szabályozása mindenképpen jó hatással van a gyerekek fejlődésére, amennyiben a kontroll a tévénézésre, a videójátékokra és az internetezésre is kiterjed.

A JAMA Network Journals című szakfolyóiratban megjelent tanulmányhoz több mint 1 300 iskolást vettek górcső alá két egyesült államokbeli, iowai és minnesotai közösségből, illetve a szülők és a tanárok szolgáltattak adatokat a megfigyelt diákokról. A vizsgálat az elhízás megelőzésére irányuló program részeként zajlott.

“Eredményeink arról tanúskodnak, hogy a fokozott szülői felügyelet csökkentette a képernyő előtt töltött időt, aminek következtében a gyerekek többet aludtak, jobban teljesítettek az iskolában és kevésbé agresszív volt a viselkedésük. A több alvás alacsonyabb testtömegindexszel járt. A fokozott szülői felügyelet révén a kicsik kevesebb erőszakkal szembesültek a televízióban és a videójátékokban” – magyarázta a kutatást vezető dr. Douglas Gentile, az Iowai Állami Egyetem munkatársa.

“A gyermekorvosoknak, a családorvosoknak, az ápolóknak és a többi egészségügyi dolgozónak is érdemes arra biztatni a szülőket, hogy ellenőrizzék a csemeték médiahasználati szokásait, ami számos egészségügyi előnnyel jár, mint hinnénk” – tette hozzá a szakértő.

Az eredmények alátámasztják egy másik tanulmány következtetését, hogy a többet tévéző gyerekek nagyobb eséllyel híznak el.

Forrás: Medipress