Kisgyerek

Tényleg egészségesebb a barna cukor?

Rengeteg tévhit kering a neten és közszájon a táplálkozás, egészséges életmód, sport témakörökben. A divany.hu most a Tech Insider nyomán szemezgetett ezekből.
2016. Szeptember 14.

1. A bioélelmiszerekben nincs növényvédő szer

Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma és hazai szakértők szerint is a forgalomban kapható, akár bio, akár hagyományos zöldségről, gyümölcsről beszélünk, a bennük található a növényvédő szerek aránya elhanyagolható. Egy korábbi cikkükre hivatkozva a divany.hu azt állítja, hogy naponta 15-20 kilogrammot kellene enni ahhoz, hogy egészségügyi kockázata legyen. Abban azonban nincs egyetértés, hogy tápanyagtartalom tekintetében rosszabbak-e a hagyományos élelmiszerek bio társaiknál.

2. A csokitól pattanásos lesz a bőr

Ez sem igaz, legalábbis egy a divany által idézett kutatás szerint. A kutatásban csokival etettek több tucat felnőttet, a másik csoport pedig hamis csoki szeleteket kapott. A kísérlet végén semmilyen különbség nem mutatkozott a két csoport bőrét illetően a pattanások tekintetében.

3. A nagy cukor-kérdés

Mézzel minden jobb? Ezt is megcáfolják tudósok: “A tudósok meglepődnének, ha a méz kizárólagos felsőbbrendűségéről hallanának, hiszen a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupnak és a méznek alapvetően ugyanazok a biológiai hatásai” – idézi a divany.hu Alan Levinovitz, a James Madison Egyetem munkatársának a Business Insidernek adott nyilatkozatát.A különbség az, hogy a feldolgozott édességek jellemzően több finomított cukrot, és így több kalóriát tartalmaznak, mint a finomítatlan cukorforrást jelentő ételek. Ráadásul vitaminokban is szegényebbek.

4. A kávétól megáll a növés

A fenti állításért egy amerikai gabonagyártó céget szokás felelőssé tenni, a vállalat reklámfogásként akarta úgy népszerűsíteni saját koffeinmentes reggeli italát, hogy a kávét igyekezett rossz színben feltüntetni. A kutatások szerint azonban a gyerekkori koffeinfogyasztás és a csontnövekedés között nincs semmilyen összefüggés. Felnőtteknél a koffeinfogyasztás nagyon kis mértékben korlátozza a kalcium felszívódását, amit könnyen ellensúlyozhatunk azzal, ha egy evőkanál tejet is fogyasztunk egy csésze kávé mellé.

5. A cukortól is lehet úgy függni, mint a kemény drogoktól

Dr. Robert Lustig Fat Chance c. könyvében ír arról, hogy a cukor, hasonlóan az alkoholhoz, a cigihez vagy a drogokhoz, függőséget okoz. Lustig olyan tanulmányokra hivatkozik, amelyek szerint ugyanazok az agyi területek lépnek működésbe a cukorfogyasztás során, amelyek más, élvezetet nyújtó tevékenységek során aktiválódnak. Hisham Ziaudden étkezési specialista szerint viszont a képalkotó eljárások alapján nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a cukor függőséget okozna.

6. A cukortól lesz hiperaktív a gyerek

Már a 70-es években is voltak erre vonatkozó állítások mindenféle tudományos bizonyíték nélkül. A Nemzeti Mentális Egészségügyi Intézet szerint “népszerű ugyan az az elképzelés, hogy a finomított cukrok ADHD-hez vezetnek vagy súlyosbítják a tüneteket, de sokkal több kutatás cáfolja ezt a teóriát, mint amennyi alátámasztja.”

7. A barna cukor egészségesebb

A barna cukor annyiban különbözik a fehértől, hogy a feldolgozás után visszakevernek bele melaszt. Az viszont tény, hogy a melasz magnéziumot és káliumot tartalmaz, de a divany.hu cikke szerint ettől még a fehér és a barna cukor a szervezetünk számára egy és ugyanaz.

8. Teli hassal ne ússzunk

Evés után közvetlenül ne ússzunk, várjunk legalább egy órát – tartja az elmélet, amelynek az a feltételezése, hogy az emésztés miatt nagy mennyiségű vér áramlik a gyomorba, ezzel az izmoknak kevesebb vér áll rendelkezésére, így nagyobb az esélye az úszás közben bekövetkező begörcsöléshez. Egyelőre semmilyen bizonyíték nincs, ami alátámasztaná ezt az elképzelést.

9. A joghurt helyre rakja az emésztést

A joghurt egészséges, csak kicsit túlmisztifikálják az előnyeit – állítja a divany.hu és arra hívja fel a figyelmet, hogy a light joghurtok is tartalmaznak cukrot, szóval fogyni biztos nem ettől fogunk.

10. A cukros üdítőktől híznak el a gyerekek

Az Amerikában járványszerű elhízás lehetséges okait kutató Fed Up című dokumentumfilmben állítják azt, hogy napi egy cukros üdítőital 60 százalékkal növeli a gyerekek esélyét az elhízásra. Az tanulmány szerzői azonban nem tudták bizonyítani az ok-okozati összefüggést.Az üdítők fogyasztása természetesen nem a legegészségesebb szokás, de nem ez az egyetlen tényező, ami miatt rohamosan nő a gyerekkori elhízás mértéke. A cukor teljes kiiktatása helyett a változatos étrend a követendő.

11. Léböjtkúra: megszabadít a mérgektől

Testünk természetes módon szabadul meg az ártalmas anyagoktól, a máj, a vese, a gyomor-bél traktus segítségével. Ezen nem segít, ha facsart vagy turmixolt leveket iszunk, ráadásul ezekkel az eljárásokkal eltávolítjuk a rostokat is. Arról nem is beszélve, hogy a boltokban kapható rostos levek hozzáadott cukrot is tartalmaznak. Pont ugyanúgy megkap minden fontos tápanyagot a szervezetünk, ha nyersen esszük meg a gyümölcsöt.

12. Hét évig tart megemészteni a rágógumit

Nem így van. Az alkalmanként lenyelt kis darab rágótól senkinek nem lesz baja, az ugyanis áthalad a beleken, majd távozik, igaz megemésztetlenül.Kapcsolódó cikkeink táplálkozás témában:

Forrás: divany.hu/babaszoba.hu