Kisgyerek

Szalmonellafertőzés gyerekkorban

Hogy előzzük meg a szalmonellafertőzést gyermekeinknél? Milyen óvintézkedések segíthetnek ebben? És melyek a szalmonella tünetei?
2016. Július 29.

A szalmonellafertőzés talán az egyik legismertebb és egyúttal leggyakoribb baktérium okozta fertőzés, amely hányással, hasmenéssel és lázzal jár. Gyerekek esetében különösen nagy óvatosságot igényel, hiszen az öt évnél fiatalabbak a legfogékonyabbak erre a fertőzésre.

A szalmonella megbetegedés főként nyáron gyakori, hiszen ennek a fertőzésnek a kiindulópontja igen gyakran valamilyen nem megfelelően tárolt és hőkezelt étel. Ilyenkor gyakrabban hallunk hírt éttermekből, cukrászdákból kiinduló szalmonellafertőzésről, ami sokszor tömeges megbetegedéseket okoz.

Ugyanakkor nem szabad azt hinni, hogy szalmonellát csak házon kívül kaphatunk el, hiszen ez a fertőzés otthon is könnyen megbetegíthet bennünket és gyermekeinket.

Mi a szalmonella, és milyen tünetei vannak?

A szalmonella baktériumnak három fő típusa is ismert. Magyarországon azonban elsősorban a Salmonella enteritidis nevű kórokozó áll a fertőzések hátterében.

Rossz hír sajnos, hogy mivel ennek a baktériumnak rengeteg altípusa létezik, ezért ha átestünk egyszer a szalmonellán, akkor nem leszünk automatikusan védettek.

A betegséget széklet tenyésztésével lehet igazolni.

De hogy kerül a szervezetünkbe a szalmonella?

A szalmonella az élővilágban igen gyakori baktérium, ami az egészségesnek látszó élőlények bélrendszerében is előfordul (madarak, emlősök, rovarok és az ember), onnan pedig vagy széklettel vagy tojással kerül a külvilágba. A fertőzés a levágott állatok húsán is előfordulhat.

Mik közvetíthetik ezt a kórokozót? Leginkább a nyers vagy nem kellően átsütött hús (baromfi, sertés), és tojásételek közvetítik a kórokozót, de bármilyen ételre rákerülhet egyszerű külső szennyeződéssel.

Elég egy rosszul megmosott zöldség.

Klasszikus példa a kiskertekben leszedett petrezselyem, amit pár nappal korábban híg trágyalével öntöztek meg. A nem kellően megmosott petrezselyem, hőkezelés híján aztán villámgyorsan a szervezetbe juttatja a szalmonella baktériumot.

Szintén gyakori közvetítő a kéz is, amit nem mostunk meg wc használat vagy a szennyezett étel feldolgozását követően.

Tisztaság mindenekelőtt

Mivel ez a megbetegedés a kisgyermekekre, az idősekre és a legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet, ezért a legfontosabb, hogy az alapvető higiénés szabályokat háztartásunkban is betartsuk. Melyek ezek?

A konyhában bármilyen étel készítéséhez is fogunk, alapos, szappanos kézmosás előzze meg!

Ha hússal vagy tojással dolgozunk, tartsuk elkülönítve ezeket az alapanyagokat a hűtőben és a konyhapulton a feldolgozás során is! Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ez esetben egy-egy munkafázist követően is mossuk meg a kezünket, hiszen a húsról pillanatok átvihetjük kezünkkel a baktériumokat a többi ételre vagy akár megfertőzhetjük más családtagunkat is.

Nagyon fontos, hogy a hús feldolgozásához külön kést és vágódeszkát használjunk!

Jómagam nem engedem meg a gyerekeknek, hogy a hús feldolgozás során a konyhapult körül legyenek, mert óhatatlanul is hozzányúlhatnak a vágódeszkához vagy akár a húsokhoz.

Szintén tároljuk külön a zöldségeket, és feldolgozásukat alapos, többszöri lemosás és tisztítás előzze meg. Kisgyerekeknél pucoljuk meg a gyümölcsöket is alaposan!

Ne igyunk és ne használjunk fel nyers tejet, mert ez szintén szalmonella-forrás lehet! Csak forralást követően használjunk nyers tejet!

Mivel a szalmonella baktériumot az alapos sütés és főzés elpusztítja, így törekedjünk erre! Ha az ételt újra kell melegíteni, alapos legyen a melegítés (az étel belsejének 75 fokosra kell felmelegednie). A szalmonella számára igen kedvező terep a langyos vagy környezeti hőmérsékleten tárolt étel, amiben 2-3 óra alatt el tud szaporodni, így figyeljünk arra, hogy ételeinket minél hamarabb tegyük hűtőbe.

Különösen nyáron ügyeljünk erre!

Ne tegyünk langyos ételt a hűtőbe soha! Érdemes nagy melegben hideg vízfürdőben lehűteni, és így berakni a hűtőbe.

Ellenőrizzük a hűtő hőmérsékletét!

Tanítsuk meg gyermekeinknek a kézmosás fontosságát, és mutassunk példát nekik! Wc használatot követően, étkezés előtt, de egy játszóterezés, bevásárlást követően is alapos kézmosásra lesz szükség!

Gyermekek esetében külön felhívnám a figyelmet arra, hogy egy ártatlan állatsimogatás is végződhet sajnos szalmonellafertőzéssel. Számtalan háziállat, szárnyas (kiscsibe, kiskacsa), vagy akár állatkerti teknős, hüllő is hordozhatja ugyanis a szalmonellát. Így egy állatkerti simogatóban, vagy tyúkudvarban tett látogatást követően is ellenőrizzük gyermekeink kézmosását.

Milyen tüneteket okozhat a gyermekeknél a szalmonella?

A szennyezett étel elfogyasztását követően 12-72 órán belül belül már jelentkezhetnek a tünetek: hasmenés, hányás vagy hányinger, erős köldök körüli vagy jobb alhasi hasfájás illetve magas láz formájában.

A hasmenés vizes és/vagy bűzös, és tartalmazhat vért vagy nyákot is.

Minél kisebb a gyermek, annál komolyabbak a tünetek, hiszen a szervezet természetes védekező mechanizmusai itt még nem tudnak hatékonyan működésbe lépni.

Csecsemők esetében a baktérium igen súlyos fertőzéseket válthat ki: ilyenkor nemcsak a bélben okozhat betegséget, hanem a vérárammal a szervezet más részeit is megbetegítheti: a csontvelő, az agyhártya, a vese vagy akár a szív megbetegedését is okozhatja. Ez esetben már a kórházi felvételre is szükséges lehet, hiszen antibiotikumos kezelést kell kapnia a betegnek.

Egyéb esetekben, ha enyhe lefolyású a betegség, akkor otthoni körülmények között is jól kezelhető.

Hogyan kezeljük gyermekünk szalmonella betegségét?

Elsősorban a tüneti kezelésre kell összpontosítani: a megfelelő folyadékpótlás és lázcsillapítás a feladatunk. A folyadékpótlásnál az ionpótlásra is ügyeljünk, ehhez gyógyszertárban tudunk megfelelő rehidratáló készítményeket vásárolni.

Minél kisebb a gyermek, annál nagyobb a kiszáradás veszélye, így létfontoságú, hogy a hasmenéssel és hányással kiürült folyadékot pótoljuk. Apró kortyokban, lassan adjuk a lehűtött rehidratáló folyadékot a gyermeknek.

Ha szoptatjuk a kicsit, ne hagyjuk abba a szoptatást! Az anyatej könnyen emészthető táplálék, ami amellett, hogy biztosítja a megfelelő folyadékot, a benne lévő ellenanyagok segítenek a kórokozók leküzdésében is. Amennyiben nem sikerül a megfelelő folyadékpótlás, és a gyermeket kiszáradás veszélyezteti, illetve a fertőzés súlyosabbnak bizonyul, akkor mindenképpen szükséges a kórházi felvétel, hogy infúziót és megfelelő kezelést kaphasson a beteg. Ez esetben fertőzőosztályra kerül a gyermek.

Az otthoni lábadozás idején szigorúan tilos hasfogót adni a gyermeknek, hiszen ezzel lelassítjuk a kórokozók távozását a szervezetből.

Ugyanígy szükségtelen az antibiotikumos kezelés rutinszerű adása is, hiszen 2-7 nap alatt szépen lehet gyógyulni a szalmonellából, ám súlyosabb fertőzések és csecsemők megbetegedése esetén előfordulhat, hogy a kezelőorvos antibiotikum-terápiát javasol.

Igyekezzünk gyomorkímélő ételeket adni a gyermeknek, kerüljük a nehéz, fűszeres, zsíros ételeket.Ha gyermekünk még bölcsődés, 2 szalmonellamentes székleteredményre lesz szükségünk, hogy újra mehessen bölcsibe. Ezt mindenképpen szükséges kivárni, hiszen míg üríti szervezete a baktériumot, addig megfertőzhet másokat is.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Bendőbe vagy a szemétbe?
  • Szalmonella a kutyatálból
  • Ezt már ne add oda a gyereknek