Kisgyerek

Mondd el a macinak!

A kisgyerekeknek még nincs megfelelő szókincsük, hogy pontosan megfogalmazzák érzéseiket. Az értő szülői szem látja, ha valami foglalkoztatja csemetéjét. Faggatózással nem megyünk semmire, burkolt formában előbb kiböki, mi a baj.
2008. Január 23.

Ha sejtjük, hogy az óvodában érte kellemetlenség, játsszunk a babákkal, macikkal óvodásat. Ültessük körbe őket, és játsszunk el néhány tipikus helyzetet: öltözködés, sorakozás, kézmosás, étkezés. Persze előfordul közöttük csúfolódás, lökdösődés, bepisilés.

Talán az óvó néni sem mindig kedves, és megszidja, aki nem eszik meg mindent, nem tud gyorsan öltözködni… Mit szól mindehhez kisgyerekünk? Ő milyen szerepet vállal?

Orvosi vizsgálat előtt, után eljátszhatjuk, mi történik majd, illetve a sérelmeket megtorolhatjuk a babán, macin. Először vállaljuk magunkra a doktor szerepét, és fogadjuk kedvesen a kis betegeket, magyarázzuk el az ő nyelvén, mit teszünk vele… Szeretne csemeténk is orvos vagy nővérke lenni? Nagyobb orvosi beavatkozás előtt vagy rendszeres orvosi vizsgálatok alkalmával mindenképpen jó, ha eljátszhatja félelmeit, illetve megnyugtathatjuk a “macit”.

Folytatásos mesében feloldhatjuk a kisgyerek egy-egy kudarcát, kisebb-nagyobb balesetét. A főszereplő egy kedvenc állatka lehet, akiről olyan történetet találunk ki, amibe beleszőjük személyes élményeinket.

Tipp: ötletet meríthetünk Gerlinde Ortner Gyógyító mesék I., II. című könyvéből.

Forrás: Kismama magazin