Kisgyerek

Mit olvassunk a legkisebbeknek?

Az olvasás, a mese varázsa már az egészen kicsiknél is fontos. Könyvajánló a legkisebbeknek.
2016. Június 02.

Mesét hallgatni és olvasni egyaránt nagyszerű dolog. Amellett, hogy természetes módon fejleszti a gyermek szókincsét, fantáziáját, képzelőerejét tágítja, csökkenti a feszültséget, nyugtat és segít feldolgozni a hétköznapi nehézségeket.

Egészen piciknél még nem a mese cselekménye a lényeges, hanem önmagában a képek, a színek, az érzetek. A 0-1 éves korig tartó korosztály a szöveg nélküli, lapozgatós könyveket szereti, amelyekben felismeri azokat az állatokat, tárgyakat, amelyeket már ismer a világból. Ezek a könyvek keménykötésűek, minden lapon egy-egy kedves állat vagy valamilyen hétköznapi tárgy – autó, búgócsiga, vödör – szerepel, a kicsik pedig boldogan fedezik fel az ismerős „szereplőket”.

Egy picivel később az állatok hangját is utánozzák és különféle részleteket is megfigyelhetnek az illusztrációkban (pl. fekszik a cica, egy csont van a kutya szájában, stb).

Nagyon sikeresek a pancsoló könyvek: a fürdés közben is nézegethető, lapozgatható, vízálló kiadványok. Ilyen pl. a Móra Kiadó gondozásában megjelent Kiskacsa vagy a Cicó tengerre száll.

A pancsoló könyvek mellett a „rendes” nem vízi, kemény és kicsi kiadványok közül ajánljuk pl. azokat, amelyeknek titkait a gyermek fedezheti föl, ilyen Papp Anikó Mira Állatóvoda c. könyve, amely a Móránál jelent meg. Be lehet kukkantani a képek mögé, ki is lehet húzni a füleket, csúsztatni a figurákat, amelyekkel újabb és újabb állatokra bukkanhatunk az állatóvodában.

Az 1-3 évesek már kezdik azt is elsajátítani, hogyan kell a könyvvel bánni, hogyan lapozunk, erre tökéletesen alkalmasak a keménykötésű, nem túl nagy alakú könyvek. Náluk már megjelenik a cselekmény is: még egyszerű történetekkel, egy szálon futó cselekménnyel, kevés szereplővel. Ebben az életkorban még nem a fantáziavilág és képzeletbeli hősök az érdekesek, hanem azok a hétköznapi élethelyzetek, amelyeket a gyermek is ismer.

Az 1-3 éveseknek ajánlott a Pozsonyi Pagonytól Julia Donaldson: Nyuszi álmos vagy ugyanettől a szerzőtől a Malacbújócska c. könyve. Utóbbiban Tyúk és Malac bújócskáznak. Malac mindenkire rábukkan, csak éppen tyúkot nem találja. A keresésben a mesét hallgató is aktívan részt vehet: a könyvben nyitogatni lehet az ablakokat, hátha ott van valahol!

A Nyuszi álmos hasonlóan „nyitogatós” könyv: valaki mindig megzavarja Nyuszi álmát: bekopogtat, zajt csap, és hogy ki, arra a gyerekek bukkanhatnak rá, ha kinyitják a könyvben található kis ablakokat.

A lapozók között találjuk a Kisvakondot is, korábban nagyalakú, akár több vakondos mesét is tartalmazó könyvek után megjelentek a kisalakú, rövid, lapozgatós változatok is, egészen kicsiknek. A Móra gondozásában A kisvakond és a tavasz c. könyvecskéből megtudhatjuk, hogyan segít Kisvakond hazatalálni a fészekből kipottyant kis cinkének.

Erre az időszakra esik a szobatisztaság sokszor nehéz időszaka is, Alona Frankel: Bilikönyv c. kiadványa hiánypótló szerepet tölt be. Nem tanít, csak beszél, mesél a sokszor tabuként kezelt témáról. A gyerekeknek és a szülőknek is hasznos könyv.

A versekről se feledkezzünk meg! A mondókák, ritmikus versikék mellett komolyabbal is próbálkozhatunk: Varró Dani versei különösen népszerűek a gyerekek körében (is). Humoros versei tökéletes belépők a szépirodalomba. Tőle ajánljuk az Akinek a lába hatos-t ,az Akinek a foga kijött könyveket illetve az Akinek a kedve dacos c. kötetet, amelyből mindenki magára ismerhet.

Varró Dani gyakorló apukaként a Saját tapasztalatait sűríti ezekbe a versekbe, mondókákba. A versek közt van altató, öltöztető, pelenkázó, fürdető.

Ennek a korosztálynak szóló könyvajánlóból természetesen nem hagyhatjuk ki Marék Veronika könyveit: a Ceruza Kiadónál megjelenő Kippkopp- sorozatot vagy a Pozsonyi Pagonynál kiadott Boribon könyveket. Ezek a sorozatok klasszikussá lettek, a kedves kismackó, Boribon és Annipanni barátsága, mindennapjaik rabul ejtik a gyerekeket. Kippkopp, a gesztenyefiú pedig hol magányosan kalandozik, mígnem ráakad Tipptoppra, a gesztenylányra, a kalandokban így már együtt vesznek részt.

Jó eséllyel válik majd klasszikussá Tamás Zsuzsa Kicsi Mimi és a Kökény ovi-ja is, amely a Naphegy Kiadónál jelenik meg. Kicsi Mimi nagy változások elé néz: költözniük kell ráadásul itt az ideje, hogy Mimi elkezdjen óvodába járni. Talán éppen hasonló cipőben jár az olvasó is.

A mesélésnek nincs alsó korhatára, kizárólag arra érdemes figyelni, hogy mindig a gyermek életkorához és személyiségéhez, egyéni adottságaihoz válasszunk mesét. És azt se felejtsük el, hogy az az igazán jó mese, amit gyerek-felnőtt egyaránt élvezettel hallgat.

Kapcsolódó cikkeink:

Ami megragad a meséből, az fontos üzenetet rejt

Olvass neki mesét, jobban megy majd a tanulás!

A mesélés fontosságáról

Mit meséljünk a kisgyereknek?