Kisgyerek

Megy a hasa a gyereknek – Mi okozhatja és mi a teendő?

Kicsiknél az elsődleges ok leggyakrabban valamilyen fertőzés (calicivírus, szalmonella, rotavírus), de egyes gyógyszerek (leggyakrabban az antibiotikumok) is válthatnak ki ilyen hatást. Napi hány széklet számít hasmenésnek?
2017. Augusztus 10.

Hasmenés

Hasmenésről akkor beszélhetünk, ha valakinek naponta háromnál többször van széklete, és az a megszokottnál hígabb.

Meghúzódhat e tünet mögött laktóz-intolerancia (tejcukor-érzékenység), fruktózérzékenység (gyümölcscukor), vagy akár több ételallergia (például tej-, tojás- vagy szójaallergia) is, de szóba kerülhet a lisztérzékenység is. Vannak emellett olyan gyulladásos bélbetegségek (például a véres széklettel járó Crohn-betegség és a colitis ulcerosa), amelyek ugyancsak hasmenést okoznak. Állhat e tünet hátterében a bélrendszer fokozott érzékenységével járó, stressz okozta irritábilis bél szindróma (IBS) is.

A tünet maga a hasmenés. Tehát ez nem maga a betegség.

Hasmenés – Diagnózis, kezelés

Ha hátterében valamilyen bakteriális fertőzést sejt a gyermekorvos, akkor azt a székletből ki lehet tenyészteni. Akut tünetek esetén fertőzésre kell gondolni, elhúzódó panaszok jelentkezésekor pedig inkább a fent felsorolt ételallergiák, intoleranciák vagy belgyógyászati okok keresendők.

A legfontosabb kideríteni, mi a hasmenés oka. Vírusos fertőzések esetén diéta és folyadék-, valamint sópótlás szükséges. A bakteriális hasmenést csak bizonyos esetekben szabad antibiotikummal kezelni, inkább probiotikumok használatát javasolja az orvos. Ha a hasmenést antibiotikum okozta, a megoldást szintén a probiotikumok szedése jelentheti.

A kezelésben fontos szerepet tölt be a diéta, lényege a megfelelő só- és folyadékpótlás. Ha a súlyos hasmenéshez hányás is társul, akkor a kiszáradás megelőzésére mindenképpen indokolt a kórházi kezelés. Amennyiben nem társul hányás a hasmenéshez, akkor a gyermeket fokozatosan itatni kell, és inkább sós, mint édes ételekkel ellátni. Természetesen a cukros élelmeket sem kell teljesen elvonni, de cukros, rostos üdítőket nem célszerű innia, mert azok tovább fokozhatják a panaszt.

A cukros teával fogyasztott sós ropi, a sárgarépafőzelék, a rizs, az alma, a banán azonban ideális táplálék. Szoptatás alatt jelentkező hasmenés esetén a szoptatást sem szabad felfüggeszteni, az anyatej ugyanis olyan védőfaktorokat tartalmaz, amelyek a hasmenéses kicsiknek csak hasznukra válnak.

Tejcukor-érzékenység fennállásakor a laktázenzimet tartalmazó tabletta vagy csepp jelenthet megoldást, de az elsődleges kezelési mód ez esetben is a megfelelő diéta. Ugyanez igaz minden olyan táplálékallergiára, amely hasmenéssel jár: a megoldást a diéta betartása jelentheti.

Ha a hasmenés véres, azonnal fordulj orvoshoz! Ez ugyanis komoly gyomor- és bélrendszeri betegségekre utalhat. Bár ez is korfüggő, hiszen csecsemőknél ilyen tünet a leggyakrabban ételallergia miatt jelentkezik, míg kisgyerekeknél fertőzés miatt alakulhat ki. Ha a pelusban észlelted a bajt, ne dobd ki, vidd magaddal az orvoshoz!

Így előzhető meg

Fontos a higiéniás szabályok betartása, a rendszeres kézmosás, az ismeretlen eredetű, nem megmosott vagy romlott ételek kerülése. Ha a háttérben valamilyen táplálékérzékenység áll, a megfelelő diéta segít.

Tipp anyának hasmenés esetére

Ne feledd, az egyik leggyakrabban hasmenést okozó, egyéves kor alatt akár életveszélyt is jelentő rotavírus ellen létezik védőoltás!

Szaklektor: dr. Vojnisek Zsuzsanna gyermekgyógyász, gyermek-gasztroenterológus, rmc.hu

Kapcsolódó cikkek:

A hasfájás okai és kezelése

Mit tegyek, ha megy a gyerek hasa?

Meddig kezelhető otthon a hasmenés?