Kisgyerek

Megduplázódott a cukorbeteg gyermekek száma Magyarországon

Magyarországon az egyes típusú diabéteszben szenvedő gyermekek száma megduplázódott az elmúlt két évtizedben.
2013. November 25.

A kutatási eredmények szerint az Egyesült Államokban és Európában is drasztikusan emelkedik a cukorbeteg gyermekek száma. A megfelelő D-vitamin bevitel is segíthet a védekezésben.

Míg húsz éve 100 ezer magyar gyerek közül 9 szenvedett 1-es típusú cukorbetegségben, mára ez az arány megduplázódott a Magyar Diabétesz Társaság adatai szerint. Tavasszal a Diabetes Care című szakfolyóirat tette közzé az eredményeit annak az Egyesült Államokban készített felmérésnek, amely szerint a tengeren túl is drasztikus mértékben emelkedik az egyes típusú diabétesz előfordulása a kisgyermekek körében. A kutatók szerint Philadelphiában két évtized alatt – 1985 és 2004 között – hetven százalékkal nőtt az érintett 5 éven aluli gyermekek száma. Hasonló trend figyelhető meg az egész országra vetítve, sőt Európában is.

Pótolni kell a D-vitamint

Egyre több szakember véli úgy, hogy a hasonló mértékben növekedő súlyos D-vitamin hiány hozzájárulhat a betegség ilyen mértékű terjedéséhez. Korábban finn kutatók egy vizsgálat során azt az eredményt kapták, hogy megfelelő dózisú D-vitamin adása mellett az 1-es típusú cukorbetegség kockázata 78 százalékkal csökken.

“A D-vitamin hiány természetesen nem okoz automatikusan cukorbetegséget, de azt kijelenthetjük, hogy a kutatások eredményei alapján egyértelmű: a D-vitamin hiányos gyerekek között magasabb az egyes típusú diabétesz előfordulásának kockázata” – mondta dr. Szabó András professzor, a D-vitamin egyik legnevesebb hazai szakértője, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika igazgatója. Hozzátette: a D-vitamin szervezetünk egyik biztonsági öveként működik. “Nem szenvedünk mindenképpen balesetet, ha nem kapcsoljuk be az övet, de használata mindenképpen lényegesen csökkenti a kockázatokat, ha baj történik” – mondta a professzor.

A hiányzó D-vitamint az orvos ajánlása szerinti készítményekkel és vitaminnal dúsított élelmiszerekkel is a szervezetbe lehet juttatni, ami különösen az őszi-téli időszakban javasolt. “Junior gyerekitalok, joghurtok, vajak, tengeri halak, tojás, kaviár, halolajak és gomba” – sorolja dr. Szabó András az ajánlott élelmiszereket. A tehéntejben viszont a D-vitamin mennyisége elenyésző, ezért alkalmatlan a vitamin pótlására.

A felnőttek is veszélyben vannak

A szakember ismét felhívta a figyelmet a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatócsoportja által elvégzett első, országos, reprezentatív D-vitamin-szintmérő kutatásának eredményeire, amelyet ősszel hoztak nyilvánosságra: eszerint a magyar felnőtt lakosság 94 százaléka D-vitamin hiányos. A probléma jóval nagyobb, mint azt korábban az orvosok gondolták, hiszen a felmérés előtt “csupán” 60 százalékra tették a D-vitamin hiányban szenvedők arányát a 18 év alatti beteg gyermekek között végzett vizsgálat eredménye alapján.

A D-vitamin pótlására feltétlenül szükség van az őszi-téli hónapokban – gyermekek, felnőttek esetében egyaránt. A napfényvitaminnak is nevezett molekula hiányának nincsenek egyértelmű tünetei, hosszú távon azonban számos betegség kialakulásához vezethet a cukorbetegség mellett – a többi között szív- és érrendszeri betegségeket, magas vérnyomást, csontritkulást, az immunrendszer legyengülését és autoimmun betegségek kialakulását okozhatja, de a tumoros és vérképzőszervi betegségek kockázatát is fokozza.