Kisgyerek

Már jár az ingyen agyhártyagyulladás elleni oltás

Január elsejétől ingyenessé vált az agyhártyagyulladást okozó meningococcus C elleni oltás a két év alatti gyermekek számára.
2017. Január 05.

Az elmúlt hónapban több tragédia is megerősítette a védőoltás fontosságát. A vakcina teljes állami finanszírozását még tavaly októberben jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete pedig mérföldkőnek nevezte az ingyenes védőoltás bevezetését az életveszélyes betegség megelőzésében.

Magyarországon a baktérium “B” és “C” törzse okoz megbetegedést, évente 40-50 esetet jelentenek, de a betegség rendkívül gyors lefolyású, súlyos, gyakran végzetes kimenetelű. A fertőzések megelőzéséhez – mindkét típus ellen – államilag támogatott vakcinációra van szükség. A megbetegedést az esetek háromnegyedében a menigococcus B, 17%-ában a menigococcus C törzse okozza.

Védőoltást a B baktériumtörzsre is lehet igényelni, az már 2014 nyara óta elérhető Magyarországon. Ez azonban semmilyen állami támogatást nem élvez, így az oltás elérheti a 120 ezer forintot is. Magas ára miatt érthető módon csak nagyon kevesen igénylik.

A fertőzés főként két korosztályt veszélyeztet: a betegek kétharmada csecsemő vagy kisgyermek, valamint jelentős a megbetegedések száma a 16-20 évesek, vagyis a serdülők és a fiatalok körében is. Az előbbi csoport védelmére szolgál a C-törzs elleni vakcina ingyenessé tétele, amely korábban is állami támogatást élvezett – január elseje előtt összesen 14 ezer forintért lehetett felvenni a védettséget biztosító két oltást.

A betegség lappangási ideje 2-10 nap. A meningococcus betegség klinikailag két formában jelentkezhet: az egyik az agyhártyagyulladás, a másik pedig a vérmérgezés (szepszis). A vérmérgezés órák alatt kialakulhat és gyorsan halálhoz vezethet. A betegeknek azonnal antibiotikumot adnak, a vizsgálatukat és a kezelésüket kórházban végzik. A beteg közvetlen környezete antibiotikus védelemben részesül, amelyet térítésmentesen biztosít a lakóhely szerint illetékes kerületi, illetve járási hivatal népegészségügyi osztálya vagy ügyelete.

Az agyhártyagyulladás tünetei

Csecsemőkorban:

– láz

– aluszékonyság

– étvágytalanság

– megváltozott sírási hang (“fejhangon sír”)

– homorú testtartás

– mozgatásra fájdalmas sírás

– megnyugtathatatlan sírás

– kidudorodó kutacs

– viselkedésváltozás

– izomgörcsök

Egy éves kor feletti gyerekek és felnőttek esetében:

– nyak- vagy hátfájás

– erős fejfájás

– aluszékonyság, nyűgös, nyugtalan

– irritabilitás

– zavartság (nem reagál a helyzetnek megfelelően illetve egyáltalán nem reagál)

– láz

– étvágytalanság

– tudat beszűkülése

– izomgörcsök

– fénykerülés – hányinger – hányás

– járása bizonytalanná válik, szédül

– nyaki merevség

– lefektetve típusos esetben jellegzetes módon fekszik, ún. vadászkutya-tartásban (oldalán fekszik, lábait sokszor felhúzva, fejét hátraszegi, és ellenáll, ha előre akarjuk hajlítani)

– súlyos esetben a testén kiütések jelennek meg, melyek száma gyorsan nő. Ezek a kiütések valójában apró bevérzések, melyek rendkívül súlyos állapotra utalnak.

Forrás: HáziPatika.com/babaszoba.hu