Kisgyerek

Lehetőleg ne gumivitamint adj a gyereknek

Az édes, rágható, gumicukornak tűnő vitaminok nagyon népszerűek a gyerekek körében. Még mielőtt azonban te is ezeket választanád, szülőként jobb, ha tisztában vagy a termék negatívumaival is.
2017. Április 27.

Nem biztos, hogy a gumivitamin a legjobb választás

A gumivitaminok nagyon jól néznek ki, színesek, illatosak, édesek – naná, hogy szeretik őket a gyerekek. Sőt, sok felnőtt is szívesebben rágcsál el egy gumivitamint a tabletta helyett. Csakhogy a gumivitaminoknak hátránya is van. A parents.com hívta fel a figyelmet arra, hogy a gumivitamin pusztán csak egy újabb, dollármilliókat hozó hatalmas biznisz.

Natalie Muth gyermekgyógyász szerint ezek a gumicukorhoz hasonlító vitaminok tele vannak cukorral, egy adagban akár egy teáskanálnyi cukor is lehet, ami hatalmas mennyiség. (A napi ajánlott cukormennyiség naponta maximum hat teáskanál.)

A gumivitaminok másik nagy csapdája a kinézetükben rejlik. Mivel úgy néznek ki, mint a gumicukor, színesek és édesek is, a gyerekek hajlamosak sokkal többet elrágcsálni belőlük, mint amennyi vitaminra valójában szükségük van. Ez főleg abban az esetben lehet káros, ha olyan gumivitamint kap a kisgyerek, ami vasat is tartalmaz, mert ebből csak nagyon kis mennyiséget igényel egy gyerek szervezete.

Mi van még? A gumivitaminok ragacsosak és rágósak, hozzátapadnak a fogakhoz, ezzel megnövelik a fogszuvasodás esélyét. Épp olyan, mintha rendes cukorkát vagy karamellát szopogatna a gyermekünk.

Az igazság az, hogy alapjában véve egyáltalán nincs szüksége a gyerekeknek plusz vitaminbevitelre, pláne nem ilyen gumivitamin formában. Ha kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozik a gyermekünk, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, elegendő vitaminhoz jut.

Persze vannak kivételek, a D-vitamin beviteléről kisgyerekkorban külön kell gondoskodni. Ha a gyermekünk vérszegény, akkor vaspótlásra is szüksége lehet. Ha tejmentes diétán van, akkor a kalciumbevitelre, ha vegán életmódot folytat, akkor pedig a B12-vitamin bevitelére kell extra módon odafigyelni. Multivitamint csak akkor érdemes a gyermekünknek adni, ha nincs étvágya vagy nagyon válogatós, nem fogyaszt semmilyen zöldséget és gyümölcsöt. De ha multivitamint adunk, kérjük ki a gyermekorvos véleményét, ő melyik terméket javasolja.

Ezek is érdekelhetnek:

Vitamin ABC – nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi anyagok

A csukamájolajtól a multivitaminokig

Jó-e a vitamin étvágytalanságra?