Kisgyerek

Legyen ma melegszendvics!

Néha jobban esik valami egyszerű harapnivaló, mint a többfogásos ebéd vagy vacsora. Sorra kerülhetnek a jól bevált kedvencek, de ne tétovázz, ha valami egészen új ötleted támad. A szendvics örök sláger, a változatok száma végtelen!
2011. Október 25.

Fotó: Rátkai Éva

Almás-kelkáposztás melegszendvics

A szendvics sikerének titkai

  • Ne legyen száraz! Kenj rá alapozásként finom krémet, erre jöhet a többi hozzávaló. A krém megadja az alapízt, alaphangulatot.
  • Ne legyen unalmas! Ha minden nap nagyjából ugyanaz a két-háromféle szendvics készül, itt az ideje, hogy újíts. Nem csak az lehet finom, amit megszoktál.
  • A kenyérfélék, péksütemények terén is nagy a választék. Ne csak zsemlét és fehér kenyeret vásárolj, vannak olyan szendvicsek, amelyek sokkal finomabbak, ha barna kenyérből, magos zsömléből vagy más különlegességből készülnek.
  • Legyen mutatós és különleges! Érdemes azon gondolkodni, hogyan dobhatod fel néhány ügyesen elhelyezett hozzávalóval a szendvicseket: az emésztőnedvek elválasztása már attól is megindul, ha szép és ínycsiklandó a látvány.
  • Szánj időt a tálalásra is! Egészen más dolog szalvétából, kutyafuttában szendvicset enni, és más egy ötletesen elrendezett tálról nagy műgonddal elkészített remekművet a szánkhoz vinni. Sokkal több idő nem kell hozzá, mint az igénytelen tálaláshoz, csak néhány ötlet, különböző színű tányérok, kiegészítők kérdése az egész.
  • Kínálj hozzá mindig friss zöldféléket! Hogy ne csak kalóriabomba legyen a szendvicsed, sok növényi rostot, vitamint, finom, friss, ropogós zöldséget is tartalmazzon. Ha megszokják a gyerekek, természetes lesz számukra, hogy a kenyérhez mindig zöldség is tartozik, mégpedig üdítően sokféle. A zöldségek mosására, tisztítására fordíts különösen nagy gondot! A salátaleveleket csepegtesd le tiszta konyharuhán, hogy ne áztassák szét a kenyeret.
  • Vond bele a gyártásba a gyerekeket is! Remek ötleteik vannak, ha díszítésről, új és érdekes ízek kipróbálásáról van szó.
  • Frissen készítsd! A másnapos, hervatag, nem igazán ropogós szendvicsek sikere a finom hozzávalók ellenére is mérsékelt. Ezért csak annyit kenj egyszerre, amennyi nagy valószínűséggel el is fogy. A krémeket zárt edényben tartsd a hűtőszekrényben!

És most kapaszkodj meg, itt az egyik legtutibb melegszendvics, amit valaha is készítettem!

Almás-kelkáposztás melegszendvics

Hozzávalók:

20 deka zsenge kelkáposzta levél, egy nagyobbacska alma, 20 deka kemény sajt, jódozott só, 5 deka darabos dió, egy teáskanál mustár, egy teáskanál citromlé, három evőkanál natúr joghurt, kávéskanálnyi őrölt szerecsendió

Vágd késsel apró darabokra a kelkáposzta leveleket, az almát pedig reszeld le nagylyukú reszelőn. (Végezheted mindkét műveletet aprítógéppel is.) Locsold meg az almát citromlével. A diódarabokat törd össze, majd szórd a kelkáposztához és az almához. Reszeld le a sajtot a reszelő kislyukú részén, majd a joghurttal és a szerecsendióval együtt keverd a masszához. Adj hozzá a mustárt, sózd meg egy picit, ha szükséges.

Grillsütőben vagy sütőben süsd ki a melegszendvicseket.

Mi illik hozzá? Paradicsom, friss almaszeletek, szőlőszemek, újhagyma

Milyen kenyérfélére kend? Graham kenyérhez illik legjobban.

Változat: Frissen, sütés nélkül is fogyasztható pirítósra kenve.

Forrás: Kismama magazin