Kisgyerek

Köhög a gyerek? Íme, pár gyengéd gyógymód

A köhögés gyakori kisgyerekkorban, főleg az őszi-téli időszakban, közösségbe kerüléskor jellemző.
2016. November 29.

A homeopátiás gyógyszerek gyakran hatékonyak mind a száraz, mind a hurutos köhögés kezelésében. Segítik a váladékoldást, a szövődmények elkerülését és a szervezet öngyógyító képességét.

Sokféle homeopátiás szer létezik a különböző köhögés fajták csillapítására, gyógyítására. Az egyéni tünetekre megfelelő szer kiválasztása tudást és gyakorlatot igényel. Ehhez a beteget alaposan ki kell kérdezni a köhögés jellemzőiről, a váladék jellegéről, az előzményekről, a kiváltó okokról és meg is kell figyelni a pácienst.

A köhögésnek számtalan oka lehet, a megfázás, nátha szövődményétől, az allergiától, az asztmán vagy a tüdőgyulladáson át a hörgőgyulladásig vagy fertőzésig.

Hasonlóan a köhögés okához a váladék jellege és a köhögés típusa is sokféle lehet: hurutos vagy száraz, nyákos, nyúlós, ragacsos, véres, sárga vagy zöld. Makacs, elhúzódó köhögés esetén, vagy ha légzési nehézség áll fenn, mellkasi fájdalom jelentkezik, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Többféle, homeopátiában a tapasztalatok alapján bevált természetes alapanyag kerül a köhögés kezelésére használható komplex homeopátiás szirupokba. Létezik ilyen száraz és kevert köhögésre is.

Száraz köhögés esetében hatékony megoldás a Belladonna. Meleg, kivörösödött arc, magas láz esetén hatékony lehet.

A Rumex crispus akkor ajánlott, ha heves a száraz köhögés és hideg levegőre fokozódik.

Sticta pulmonaria javasolt, ha a száraz köhögés orrdugulással is jár.

Hurutos köhögés esetében, amikor nagy mennyiségű nyák termelődik és a légzés hangos, de kis mennyiségű és sűrű nyák szakad fel, az Antimonium tartaricum bizonyult hatásosnak.

A Pulsatillat akkor adjuk, ha nappal hurutos, éjjel pedig száraz a köhögés, a betegnek jólesik a hűvös levegő és a mozgás.

Ha a köhögés görcsös, hányás kíséri akkor az Ipecacuanha javasolt.

A Sulfur iodatum az erős, sűrű váladékú, nehezen felszakadó köhögésnél segít csillapítani a betegséget.

Természetesen ennél sokkal több homeopátiás készítmény alkalmazható köhögésre, most csak a legjellemzőbbeket mutattuk be röviden.

A fenti szereket otthon 9 CH (C)vagy 15 CH (C) potenciában használjuk naponta két-három alkalommal.

Mire figyeljünk még a köhögésnél?

Ne feledkezzünk el a megfelelő folyadékbevitelről sem. Az orrszívó gyakori használata nagyon fontos, hogy elkerüljük a további szövődményeket.