Kisgyerek

Itt az influenzajárvány!

Az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint megkezdődött itthon is az influenzajárvány. Az előző héten (2016. január 25-31.) összesen 18.200 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, azaz 69 százalékkal többen, mint az azt megelőző héten.
2016. Február 04.

A leginkább Pest megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tombol az influenza. A gyerekek körében is egyre több a beteg. Borsodban, Nógrádban és Tolnában a betegek több mint 50 százaléka 15 éven aluli gyermek. Ugyanez a gyermek arány az egész országra vonatkozóan 34 százalék.

A 34 évnél idősebbek egyelőre jobban “állják a sarat”: míg a 15-34 közöttiek 34,1 százaléka, addig a 35-59 éves közötti korosztálynak csak 23 százaléka dőlt ágynak az influenza miatt, a 60-on túliaknak pedig csak 8,9 százaléka lett influenzás.

Tolna és Veszprém megyében a legkevesebb a betegek száma. Egyelőre az influenza A vírus okoz több megbetegedést, valamennyivel kevesebbet a B vírus.

Az influenza tünetei

Leggyakrabban a láz – s a hidegrázás -, valamint a végtagfájdalom jelentkezik először. Gyakori a magas láz – akár 40 fokos láz is nehezítheti a beteg életét. Az első 1-2 napban nehezen lehúzható a láz.

Tapasztalható még orrfolyás, torokfájás, köhögés is. A száraz köhögés akár hetekig is elhúzódhat. A közérzetet ronthatja még szédülés, levertség érzet, étvágytalanság, fejfájás, hasmenés, hányás.

Kapcsolódó anyagok:

  • Az influenza tünetei
  • Influenza vagy nátha?
  • A várandósokra különösen veszélyes az influenza
  • A felső légúti fertőzésekről
  • Forrás: OEK - ÁNTSZ