Kisgyerek

Így lehetsz jobb anya!

Mindannyian jó anyák szeretnénk lenni. De vajon mit kell ehhez tennünk? Nem könnyűek a mindennapok egy kisgyermekkel, a tanácsaink viszont segítenek, hogyan kezeld a váratlan helyzeteket úgy, hogy te is, és a gyermeked is elégedettek és boldogok legyetek.
2016. Október 06.

Legyél te is nagyszerű anya!

Irányítás

Minden szuper volt, aztán eljön a délutáni alvás ideje, de a gyereked hirtelen nem találja a kedvenc alvójátékát és ezért megijed? Nincs békés nap ilyen jelenetek nélkül. Ha kisgyerekes anyuka vagy, akkor megvan a reggeli, déli és délutáni rutinotok, amitől nem is tértek el.A gyerekeknek még nincs időérzékük, a napi rutinból tudnak tájékozódni, mikor mi történik. Ez biztonságérzeted ad nekik, miközben folyamatos fejlődésen mennek keresztül. Ez azt jelenti, hogy olyan főnökké kell válnod, akit mindig is utáltál: te leszel az, aki minden egyes dolgot figyelemmel kísér. És igen, fél óránként meg fogod kérdezni: nem kell bilizned?Hidd el, megéri ez a “mikromenedzserkedés”, a kisgyermeked boldog lesz, te pedig józan tudsz maradni, ha kézben tartod a dolgokat. Elkerülöd a kellemetlen meglepetéseket, ha mindig tudatod vele, hogy mire számíthat a nap folyamán, ez neki is nagy segítség. És ha minden este ugyanazt a könyvet kell elolvasnod neki, hát ugyanazt a könyvet fogod elolvasni neki.

Értelmezés

A beszédfejlődés 18 hónapos és 3 éves kor között a legintenzívebb. De sokszor nem könnyű megérteni egy kétévest. És ha nem érted, mit akar neked mondani, az bizony felbosszanthatja őt. Élesítsd a tudásodat! Ha azt mondja: “labda!”, az jelentheti azt is, hogy “ott a labdám, menjünk játszani!”, de azt is, hogy “találd meg a labdám, vagy sikítok!”.Hogy jobban megértsétek egymást, használj mindig rövid kifejezéseket, ismételd magad gyakran, figyelj a kisgyermeked hanghordozására, gesztusaira, különösen, amikor ideges. Még ha fogalmad sincs, miért kiabál, akkor is mutasd ki neki, hogy érted, hogy miért dühös. Akkor is szükséged lesz erre a tudásodra, amikor a kisgyermeked idegennel próbál beszélni. Olyankor fordítanod kell majd. Már ha egyáltalán érted, mit beszél. De a nagyobbik gyermek is nagy segítség lehet a beszédértésben.

Diplomácia

A kisgyerekek néha földre szállt angyalok. Máskor meg igazi rosszcsontok. Követelőznek, rúgnak, üvöltenek, ha nem kapják meg, amit szeretnének. Néha hangos kiabálással tiltakoznak olyan alapvető dolgok ellen, mint az evés, alvás vagy beszállás az autóba. Ilyenkor jön jól a diplomácia. Türelem, megértés és egy kis ravaszság kell hozzá.Szeretnéd, ha elmenne vécére, még mielőtt elindultok otthonról? A 3 éves Emily édesanyja, Rebecca Horvath a javaslat erejét használta ahhoz, hogy a lánya elmenjen pisilni. “Többször javasoltam neki, hogy pisilnie kellene, mielőtt elindulunk a plázába. Aztán a plázában is többször javasoltam neki. És amikor végeztünk, magától indult el a vécébe.” Végül a gyermeked azt hiszi, ő találta ki. Ilyen, amikor a diplomácia a gyereknevelésben megvalósul.

Érdeklődj és figyelj oda!

A kisgyerekek megszállottak. Találnak valamit, ami lenyűgözi őket, aztán meg jön a szokásos evés, alvás téma… A világ nagyon nagy és ijesztő számukra, de a felfedezése során mindig találnak benne valamit, aminek a mesterei lehetnek.Faerol Wiedman teljesíteni akarta kisfia kívánságát a 3. születésnapján, így elmentek egy autómosóba. “David az autómosók megszállottja, folyamatosan erről kell vele beszélni. Úgyhogy elmentünk az autómosóba, figyeltük az autókat, embereket, eseményeket, elismételtük az összes szakkifejezést. Már az 5 éves fiam is megjegyezte: nem szállnánk már le erről a témáról? Persze én is szívesen tölteném az időt mással, de továbbra is sokat foglalkoztam az autómosó témával, hisz ez a fiamnak fontos.”Ahogy millió kérdést tesznek fel a kisgyerekek, ugyanúgy szeretnék veled megosztani a szenvedélyüket is. Szóval dőlj hátra és hagyd, hogy tanítson neked valamit. De ha képtelen vagy már odafigyelni a monológra, nem szégyen, ha időnként csak megszólalsz: nahát!

Láss az ő szemével!

Egyszer több mint egy óra alatt értünk haza a 2 és fél éves lányommal az oviból, ami 6 háztömbnyire van tőlünk. Miért? Hangyák! Kavicsok! Repedések! Őrjítő, persze, de ugyanakkor teljesen normális, hogy a kisgyerekek ennyire odafigyelnek az apró dolgokra is. Minden új és izgalmas, és természetesen mindent meg kell vizsgálni, érinteni, és persze kóstolni.Próbáld magad az ő helyzetébe képzelni és úgy nézni a dolgokat, mintha először látnád őket, hiszen olyan ritkán éljük meg a pillanatot, főleg, ha sok a dolgunk és úgy érezzük, valahol máshol kellene éppen lennünk. Inkább ütemezz be egy kicsit több időt, hogy legyen ideje a kisgyermekednek felfedezni a dolgokat út közben.

Terelgesd

Ha kisgyermeked van, 5 perc alatt soha nem leszel kész. És ők nem is értik az idő fogalmát. Inkább mondd azt neki: még két kockát egymásra rakhatsz, aztán felvesszük a cipőt és megyünk a boltba. És – mint egy jó pásztor -, terelgesd! Tereld el a figyelmét a játékról, motiváld indulásra (pl. látni fogjátok a szomszéd kiskutyáját), ha tényleg rohannotok kell.

Divattanácsok

A kislányod a kedvenc rövidnadrágját akarja viselni a hosszú felett? Méghozzá a kedvenc hercegnős köpenyével? Nincs ízlésficama, ne aggódj. Gondolj rá úgy, mint egy dívára. Egy dívának nem mondhatod meg, mit vegyen fel, de javasolhatsz neki a szezonális ruhák közül. A dívák saját döntéseket hoznak, ettől függetlennek érzik magukat. Adj neki tanácsot, óvatosan.Engedd, hogy eldöntse, mit vesz fel, de mindig csak két ruhadarabot kínálj neki. És figyeld, mennyi segítségre van szüksége öltözködés közben. Néhány kisgyereket egyenesen sért, ha segíteni akarnak neki, úgyhogy inkább hagyd. Vagy csak tegyél úgy.Te úgy látod, egyik ruhát veszi a másikra. Ő úgy látja: mesterfokon végzi a divat tudományát. Ne foglalkozz azzal, hogy nem húzza fel a dzseki cipzárját, dicsérd meg inkább, milyen szépen válogatta össze a színeket. Egy díva úgy öltözik, mint senki más. Van egy kedvenc ruhadarabja a lányodnak? Vegyél belőle 5 ugyanolyat, csak különböző színekben. Így minden nap fel tudja venni “ugyanazt”.

Barátság

Ez a legfontosabb. Most van az az időszak az életetekben, amikor te vagy neki a legfontosabb, amikor csak veled akar lógni. Te vagy az első számú barátja, akivel kalandokra indulhat. Ha veled lehet, minden sokkal szórakoztatóbb a számára. Nézzétek együtt az állatokat az állatkertben, osztozzatok a dobozos almaleven, lazuljatok együtt! Hosszú távon ez nagyon fontos neki. Ezek a közös pillanatok a későbbi szoros kapcsolatotok építőkövei.És hidd el, ha te is ugrálsz vele a földön, mint egy béka, és brekegsz is mellé, azt fogja gondolni, hogy nagyszerű anya vagy.A cikk forrása itt.Ez is érdekelhet: