Kisgyerek

Hozzátáplálási tippek fogzás idejére

A fogzás fájdalommal, nyűgösséggel, sokszor étvágytalansággal is együtt jár. Mit tehetünk abban az esetben, ha a fogzás az evést is befolyásolja?
2017. Július 06.

Hozzátáplálási tippek fogzás idejére

Általában hat hónapos kora körül bújik ki az első tejfog és a fogzás folyamata nagyjából 2 és fél -3 éves korig tart, ekkora kibújik mind a 20 tejfog. A fogzás nyálzással, fájdalommal, nyűgösséggel, hígabb széklettel és étvágytalansággal is járhat.

Az étvágytalanság fő oka az, hogy a fogíny nagyon érzékennyé válik. A rágás fájdalmas lehet, így próbálkozzunk azzal, hogy a már bevezetett ételeket pépesítjük a babának. A meleg is rossz hatással lehet, így inkább hűvösebb étkekkel kínáljuk, például zöldség és/vagy gyümölcsturmixokkal.

Vannak babák, akik szeretnek ilyenkor maguk csipegetni, tegyünk hideg falatkákat a etető tálcájára és hagyjuk, hogy ő próbálgassa mi esik neki jól.

Ha eddig műanyag kanállal etettük a babát, akkor most átválthatunk fém evőeszközre, a fém hűvösebb, ez is hozhat enyhülést.

Szintén célszerű a cumisüveget itatópohárra cserélni, műanyag vagy vastag falú üvegpohárból kínálni neki a folyadékot, és jó lehet a szívószálas itatópohár is. A legtöbb igény szerint szoptatott baba ilyenkor még többször kívánkozik mellre, de vannak, akiknek a szopás is fájdalmas, kellemetlen lehet. Ne cumisüvegre váltsunk ilyenkor, hanem itatópohárból vagy kiskanálból kínáljuk a lefejt tejet.

Legyünk türelmesek és próbáljuk meg természetes gyógymódokkal enyhíteni a fájdalmat (hűtött rágókák, fogzási olaj masszírozása, fájdalomcsillapító gél).

Kapcsolódó cikkeink:

Meddig tart a fogzás?

Apró fogak, nehéz hónapok