Kisgyerek

Hat totyogós törvény, amit jó ha tudsz

A kisgyerek egy önálló entitás, saját szabályokkal és parancsolatokkal és meglehetősen egyéni morális kódrendszerrel.
2016. Október 14.

Totyogó bevetésen (a kép csak illusztráció)

Az anyaság nem a korlátolt embereknek való. Az egyik pillanatban Marry Poppinsnak érzi magát az ember, a másikban pedig a Trónok harca egyik főszereplője.

Régóta vívom küzdelmeimet a gyermeknevelés lövészárkában, úgyhogy úgy éreztem, eljött az idő, hogy összeírjak pár tapasztalatokon alapuló aranyszabályt, ami talán másoknak is hasznos lehet. Bárcsak tudtam volna ezeket még a fiam kétéves kora előtt…

A takarítás a bolondoknak való. Vagyis nekünk

Nem számít mennyire lelkesen és alaposan veted bele magad a takarításba, a gyermeked szinte azonnal követ és minden erőfeszítésed egy idő után hiábavaló lesz. Képes a frissen rendezett ruhásszekrényt összekutyulni, a cseppálló pohárból kilöttyinteni az itókát, pillanatok alatt összejoghurtozni a falat, a fehér ruhákon keletkező piros foltokról már nem is beszélve.

Próbálod a legjobb formád hozni, küzdesz, de esélyed sincs. Egyszerűen jobb ha elfogadod a tényt, hogy egy olyan háztartás, ahol totyogó korú gyermek van, olyan mint egy lakásfelújítós műsor elején az “ilyen volt” helyszín.

A cipők titokzatosak

A fiamnak jelenleg két pár ugyanolyan cipője van, különböző színekben. Bizonyos napokon a kékhez, máskor a narancshoz van kedve, de állandóan elkutyulja a fél párját annak, amelyiket fel szeretné venni és utána persze minden indulásnál keresni kell, ami enyhén szólva idegtépő. Ha minden egyes ilyen alkalom helyett egy csésze kávét ittam volna életem során, valószínűleg már sosem csukódna be a szemem.

Néha hazudunk

Alapvetően biztos egy szavahihető, megbízható ember vagy, ahogy én is. De ha gyereknevelésről van szó, néha bizony ösztönösen lódítunk. Például akkor, amikor azt szeretnéd, hogy egészséges ételt egyen meg a gyerek (többek között a répát, amitől ugyebár majd megtanul fütyülni, vagy a spenótot, amitől Popeye is megnőtt). Arról már nem is beszélve, mennyit kell hazudnunk a télapóról, s a Jézuskáról.

A testnedvek közösek

Teljes mértékben biztos vagyok benne, hogy korábbi életem folyamán soha nem voltam kitéve annyi testnedvvel való érintkezésnek, mint amióta gyermekem van. És most nem csak a pelenkázásra gondolok, hanem a testnedvek széles spektrumára. Kosz a köröm alatt (ami valahogy mindig ott van), orrváladék, nyál és még sorolhatnám.

A színek fontosak

Egy megállapítás: soha, de soha nem leszel képes a megfelelő színű poharat kiválasztani, amíg nem öntöttél bele tejet. Ha pirosba öntötted, kékbe kellett volna, ha kékbe töltötted, akkor zöldbe. Nincs mit tenni, a színek igenis fontosak, így működik a gyerekvilág.

A gyerekbiztosság közel sem annyira hatékony, mint azt hirdetik

Babakapukat telepíteni, vécétetőzárakat felrakni, asztalsarkokat biztosítani fontos, ám tuti, hogy gyermeked valahogy kicselezi ezeket (biztos, hogy ott esik el, ahol nincs semmi élvédelem). Az óvó és szerető gondoskodást a gyermek csak kihívásnak tekinti és képes ezekkel egészen ijesztő sebességgel és hatékonysággal megbirkózni. Még sose láttam valakit annyira koncentrálni valamire, mint szemem fényét, aki megpróbálta kinyitni a vécéülőkét, hogy egyesével belehajigálhassa kedvenc játékait.

Ha ezek közül bármelyik is ismerősen hangzik, tudd, hogy melletted állok és teljes mértékben átérzem, mennyire nehéz is néha az anyának lenni. Kitartást, akaratot és sok sikert! Veled vagyok!

– Stephanie –

Kapcsolódó cikkeink gyermeknevelés témában: