Kisgyerek

Hasfájás: mit nevezünk generalizált fájdalomnak?

Szinte mindenkinek fájt már a hasa, az okát azonban nem minden esetben könnyű meghatározni. A fájdalom okának megtalálásában nagyon fontos, hogy a has mely területét érinti a fájdalom.
2017. Július 15.

Hasfájás: mit nevezünk generalizált fájdalomnak?

A hasi fájdalom okát azért nehéz pontosan meghatározni, mert rengeteg betegség kezdődhet hasfájással illetve az is előfordul, hogy ugyanazok a tünetek jelentkeznek különböző hasi problémák esetében. Azért nem kell megijedni, a legtöbb hasi fájdalom ártalmatlan vagy legalábbis nem súlyos és nem igényel kórházi kivizsgálást, egyszerű otthoni kezeléssel megoldható a probléma.

A fájdalom mértéke, helye és egyéb tünetek segítenek meghatározni, hogy mi is okozza a panaszokat. A fájdalom lokalizációja szempontjából megkülönböztetjük a generalizált és a lokalizált (azaz helyi) fájdalmat.

A generalizált vagy más néven általános fájdalom jellemzője, hogy legalább a has felét érinti a fájdalom. A generalizált fájdalom sok betegség tünete lehet, például okozhatja emésztési zavar, gyomorinfluenza vagy bélelzáródás (utóbbi esetben a fájdalom görcsös és egyre súlyosabbá válik). Minden olyan esetben, ha a tünetek rosszabbodnak és nem csillapodnak pár napon belül, forduljunk orvoshoz.

Kapcsolódó írásaink: