Kisgyerek

Fürdeni strand után?

Ha egész nap a szabadban játszanak, estére egyetlen tiszta foltot sem találunk rajtuk. Hogy csinálják, rejtély. De este, kis szülői segítséggel nekik is kötelező rendbe hozniuk magukat.

Tisztálkodáshoz kevés vizet és kíméletes, bőrbarát, semleges hatású szereket használjunk, mert a gyerekek bőre nagyon érzékeny, könnyen kiszárad. Mindennapos hosszas fürdőzés helyett inkább a gyors zuhanyozás javasolható. Habfürdővel hetente egyszer örvendeztessük meg őket, zuhanyozáshoz is csak mértékkel használjunk tusfürdőt.

A nagyon száraz bőrű, allergiás hajlamú gyerekeknek a gyógyszertárban kapható mosdókrém (unguentum hydrophilium nonionicum) és fürdőemulzió (mint a pelsano) ajánlott.

…gyorsan mosdani…

Ha fürdeni nem is kell mindennap, mosakodni nagyon is szükséges, a napi többszöri kézmosás pedig elengedhetetlen. Legjobb, ha már egy-két éves korban megszokja a kisgyerek, hogy séta, kinti játék után, asztalhoz ülés előtt mindig kezet mosunk. Ki tudja, hol turkált kertészkedés, homokozás, sarazás, kavicsozás közben a kis kertész!

A legkisebbeknek vegyünk fellépőt, hogy elérhessék a mosdót vagy kádra tehető műanyag kismosdót. Egyszerű az ürítése és feltöltése, felügyelet nélkül is hosszan pancsolhat benne. Kis szivacs és puha körömkefe segít a makacs maszat eltávolításában.

Előfordulhat, hogy lábat is kell mosni napközben. A lábujjak közé ragadt homok kidörzsölheti a bőrt, és annak sem örülünk, ha az egész lakásban roszog talpunk alatt a behordott homok. Állítsuk a gyereket a kádba, és zuhanyozzuk le a lábszárát, majd töröljük szárazra. Kedvenc viseletükben, az edzőcipőben bizony befülled a lábuk, de hát focizni tényleg nem lehet szandálban! Hintőporozzuk be a lábujjak közeit!

Tükröm, tükröm…

Gyerekzsúr, tinidiszkó alkalmával “nagyosat” játszunk. Egyszer-egyszer megengedhető, hogy kifessék magukat a kis hölgyek, persze nem anyu rúzsával és körömlakkjával! A gyerekeknek készült kozmetikumok elviselhetőbbek szervezetük számára. Egy cseppnyi, kisasszonyok számára készült gyerekparfüm is belefér a szárnypróbálgatásba!

Forrás: Kismama magazin