Kisgyerek

Feleslegesen ne adj a gyereknek kalciumot!

Teljesen felesleges allergiára kalciumot szedni. A magyar gyakorlat nem csak teljesen haszontalan, hanem nagyon sokba is kerül az indokolatlan kalciumfogyasztás.
2017. Március 30.

Feleslegesen ne adj a gyereknek kalciumot!

Nem népi bölcsesség, hanem egy nagyjából 80 éves tévhit, ami a mai napig szilárdan tartja magát az orvostársadalom jó részében, hogy torokgyulladásra, vírusfertőzésre, náthára, allergiás reakcióra kalciumot írnak fel – írja a HáziPatika.com az Index nyomán. Nem csak teljesen felesleges, hanem drága és szélsőséges esetben a beteg életét is veszélyeztető gyakorlat.

Az Index a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján rámutatott, hogy az elmúlt öt évben több mint 1,5 millió doboz kalciumtartalmú gyógyszert írtak fel feleslegesen a betegeknek a hazai orvosok allergiára, vírusos fertőzésre és heveny orr-garatgyulladásra. Ez körülbelül 1,4 milliárd forintba került, amiből 344 milliót tett ki a TB-támogatás.

A költséges és teljesen felesleges gyakorlat ráadásul veszélyes is: egy súlyos allergiás reakció akár halálos kimenetelű is lehet, ha a beteg a kalcium hatására vár ahelyett, hogy antihisztamint kapna. Márpedig az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Tételes Egészségügyi Adattárának statisztikája szerint a vizsgált időszakban több mint egymillió allergiás esetet kezeltek Magyarországon kalciummal.

A 2015-ös év jelentette a csúcsot az indokolatlan kalciumfogyasztásban az Alapkezelő adatai szerint, azóta már kevesebbet vásároltak feleslegesen a betegek, de 2017-ben még így is 288 ezer doboz gyógyszer fogyott el, aminek értéke megközelítőleg 300 millió forint.

Kapcsolódó cikkeink kalcium témában:

Forrás: HáziPatika.com/babaszoba.hu